Сьогодні у Кривому Розі відбуваються урочистості до Дня Перемоги. Фоторепортаж

ПОДІЯ
07.05.21 - 14:24

Сьогодні у Кривому Розі на проспекті Миру відбуваються урочистості до Дня Перемоги над нацизмом. Криворіжці вшановують 76-у річницю закінчення Другої світової війни.

На проспекті Миру, біля меморіального комплексу "Перемога", розпочався мініпарад із застосуванням військової техніки, на чолі з легендарним Т-34, та традиційним запаленням символічних Факелів пам’яті.

 

На урочистий захід зібралася криворізька громадськість, ветерани, представники міської та районної влади, громадських організацій (через карантинні заходи, в обмеженій кількості).

 

До монумента «Перемога» поклали букети живих квітів. У Святогеоргіївській дзвіниці розпочали поминальну панахиду за загиблими солдатами.

 

На тепер, у нашому місті мешкають 52 ветерани Другої світової.

 

«Ми розуміємо, що ми в неоплатному боргу перед вами і що покоління переможців має жити гідно, тому до питань соціального захисту ветеранів підходимо виважено й серйозно. Щороку приймаємо Програму соціального захисту, якою передбачена матеріальна допомога фронтовикам до Дня Перемоги. Продовжується виплата компенсації на оплату комунальних послуг. В цьому році її розмір збільшено вдвічі. Передбачені кошти на медикаменти для ветеранів. Щороку  учасників бойових дій забезпечують сертифікатами на придбання лікарських засобів. Місто взяло на себе витрати і зберегло безкоштовний проїзд в муніципальному електротранспорті для всіх пільгових категорій. На виконання Програми, якою ми намагалися охопити найбільшу кількість жителів міста, в поточному році передбачено понад 400 млн гривень. Ми працюємо в тісному контакті з Криворізькою міською організацією ветеранів, однією з численних і відомих добрими справами не тільки на Дніпропетровщині, а й по всій країні, і яку вже майже 20 років очолює Микола Кирилович Дабіжа. Більш ніж 30-річний досвід роботи організації довів її реальну спроможність вирішувати проблеми й важливі питання людей старшого покоління», - зазначив у зверненні до ветеранів міський голова Костянтин Павлов. 

 

О 15.30 у театрі імені Тараса Шевченка відбудеться концерт до 76-ї річниці Перемоги, на який запрошені учасники бойових дій.

 

Нагадаємо, у часи Другої світової Кривий Ріг перебував в окупації 31 місяць. За цей час нацисти розстріляли 7239 криворіжців, 2187 були заслані до концтаборів Німеччини. Проте навіть у найважчі часи Кривий Ріг не скорився: у місті діяли 14 підпільних груп та 2 партизанські загони, які постійно здійснювали диверсії, нищили ворожі ешелони з військовими та технікою. У результаті проведення Нікопольсько-Криворізької операції, 22 лютого 1944 року наше місто було звільнене, а криворіжці у лавах визволителів гнали ворога далі на захід, до Берліна. 

 

За подвиги на фронтах Другої світової вiйни багатьох криворіжців було нагороджено орденами й медалями, 20 наших земляків стали Героями Радянського Союзу,  9 - повними кавалерами орденів солдатської Слави.

 

Вшануймо вдячним спогадом священну пам’ять про воїнів, наших дідів і прадідів, які перемогли нацизм і звільнили людство від коричневої чуми.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: