Спочатку дзвінок другу! Українців попереджають про шахрайство у месенджерах

ВАЖЛИВО
30.11.20 - 9:49

Зловмисники створюють у Телеграмі точну копію вашого акаунту: копіюють фото профілю, особисту інформацію, однак номер приховують. А потім пишуть вашим знайомим із проханням позичити грошей.

Про аферу попереджають на сторінці МВС України. 

 

 

 «Якщо ви отримали таке повідомлення, то краще зателефонуйте цій людині і запитайте, чи надсилала вона подібне прохання», - рекомендують правоохоронці. 

 

 

Таку схему обману використовують не лише у Телеграмі, а й у інших месенджерах та соцмережах.

 

Поради, як не стати жертвою шахраїв в інтернеті

 

 

1. Не надавайте особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в Інтернеті можна залишити тільки на офіційних сайтах, яким ви довіряєте.

 

 

2. Не робіть передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовувати накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.

 

 

3. Не користуйтеся підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів, часто виявляються шахраями.

 

 

4. Перевіряйте прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунту знайомих людей. Перетелефонуйте цій людині, аби упевнитись, що спілкуєтесь не з шахраями. 

 

 

5. Встановіть на своїх месенджерах подвійну аутентифікацію.

 

 

6. Якщо у вас є підозра, що вашу сторінку "зламали", необхідно припинити всі сесії цього месенджера на всіх пристроях. Це можна зробити в налаштуваннях.

 

На фото нижче – повідомлення, яке надійшло від шахраїв. 

 

Якщо ви стали жертвою інтернет-шахраїв, одразу звертайтесь до поліції. Зателефонуйте за номером 102 або вирушайте до найближчого відділення, зібравши всі докази факту шахрайства.

 

 

Фото на прев’ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: