"Ситуація критична". З осені відчутно зростуть тарифи на гарячу воду й опалення

ВАЖЛИВО
03.09.21 - 10:27

З осені в Києві та низці інших міст України зростуть тарифи на гарячу воду й опалення. Про це повідомляє НВ.Бізнес, посилаючись на заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва.

З 1 жовтня тарифи виростуть на 30-40%. Пантелеєв пояснив, що підприємства теплопостачання не мають оборотних коштів, є «планово збитковими» і не можуть забезпечувати передоплату за газ. Крім того, за його словами, природний газ катастрофічно дорожчає.

 

«На ринку склалися всі передумови для того, щоб переглянути тарифи комунальних підприємств. Ситуація настільки критична і масштабна, що потрібні зусилля всіх гілок влади», - сказав Пантелеєв.

 

Якими будуть тарифи на тепло з 1 жовтня?

 

- тариф на тепло - 2151,77-2433,90 грн / м кв за 1 гігакалорію, залежно від типу приєднання будинку;

- тариф на гаряче водопостачання - 109,55-122,17 грн / м куб;

- близько 53,2 грн / м² - вартість опалення в будинках без лічильника.

 

Поява нової графи в платіжках киян

 

Директор структурного підрозділу Енергозбут КП Київтеплоенерго Костянтин Лопатін повідомив, що в платіжках киян буде відображений новий рядок з авансовим платежем. Це нововведення дозволить уникнути накопичення боргів за комуналку в разі, якщо оплата не була проведена з якої-небудь причини. Додатковий платіж поки не є обов'язковим. Споживачі можуть обирати самостійно, платити їм наперед за комунальні послуги, чи ні. За словами Лопатіна, це зменшить фінансове навантаження на домогосподарство і дозволить Київтеплоенерго «акумулювати певну кількість коштів для можливості своєчасно почати опалювальний сезон». Лопатін підкреслив, що авансовий платіж добровільний. Додаткова графа містить середню суму, яку споживач сплачує в місяць за різні послуги ЖКГ.

 

Нагадаємо, з 1 жовтня зміниться й вартість тарифів на електроенергію, а також система оплати за неї. В силу вступить оновлена модель ПСО, згідно з якою ціна енергії не буде однаковою для всіх жителів. Тарифи будуть диференційовані, залежно від кількості спожитої енергії. Домогосподарства, які споживають менш як 250 кіловат-годин електроенергії, платитимуть за неї за тарифом 1,44 грн / кВт-год. Для решти домогосподарств тариф залишиться на рівні 1,68 грн / кВт-год.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: