Так до армії чи до вишу? Що робити абітурієнтам, розтлумачив міністр оборони

КОМЕНТАР
17.07.20 - 15:39

Як відомо, через карантин весняний призов цьогоріч перенесли з травня на липень. І ось абітурієнтам, які вступають до вишів, почали вручати повістки до армії.

 

"Юнаків віком 18-19 років у 2020 році, через пандемію коронавірусу, до лав армії призиватимуть тільки за власним бажанням. Відповідне рішення має підтверджуватися письмовою заявою", - заявив Міністр оборони Андрій Таран із трибуни Верховної Ради. - Весняний призов у 2020 році проходить у безпрецедентних умовах. Він закінчується 31 липня. Але виникли труднощі зі вступниками, які вирішили продовжити своє навчання в магістратурі".

 

Таран пояснив, що бакалаври, які хочуть вчитися на магістра, повинні подати відповідні документи до військкомату зі свого університету. Це дасть їм відстрочку від призову до осені 2020.

 

 "Випускники шкіл можуть абсолютно безперешкодно реалізувати своє право на продовження освіти. Рішенням уряду було визначено, що громадяни у віці 18-19 років можуть бути призвані на військову службу тільки за власним бажанням, що підтверджується письмовою заявою", - заявив Таран.

 

У разі виникнення проблем, міністр закликав звертатися на гарячу лінію Міністерства оборони (контактний номер є на сайті структури).

 

Редакція ТРК "Рудана" звернулася за роз'ясненнями до криворізьких військкоматів. На наш офіційний запит відповів військовий комісар Металургійно-Довгинцівського об'єднаного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки О.Хавренко:

 

"У зв’язку з запровадженням карантину, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році було перенесено на травень-липень 2020 року, що призвело до того, що випускники, які планують продовжити своє навчання за наступним ступенем освіти, не встигають отримати відстрочку від призову та підлягають призову на строкову військову службу. Міністерством освіти і науки України керівникам закладів фахової та вищої освіти надіслано листа, в якому рекомендовано здійснити попередню реєстрацію випускників поточного року, які планують продовжити своє навчання, та надавати вступникам відповідні довідки (за формою, визначеною закладом освіти) про факт такої реєстрації та подальші наміри участі в конкурсному відборі на вступ до закладу фахової передвищої або вищої освіти. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку до 1 жовтня 2020 року. Також інформуємо, що відповідно до пункту 5 розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2020 року №179-р, призов громадян України віком 18-19 років проводиться за їхнім бажанням (за письмовою заявою). Досягнуті домовленості дозволять вступникам скористатись своїм конституційним правом на продовження навчання – пройти необхідні вступні випробування та подати заяви на вступ".

 

Джерела  - ТСН, ТРК "Рудана".

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: