Темпи уповільнились. Вперше за останні 10 років кількість ВІЛ-інфікованих на Криворіжжі не сягнула за 1000

ЗДОРОВ'Я
16.10.19 - 12:36

Фахівці Криворізького центру боротьби зі СНІДом кажуть, що вперше за 10 років кількість виявлених в регіоні ВІЛ-інфікованих не сягнула за тисячу. Вони впевнені, що це результат впровадження міжнародних проєктів та державних програм, спрямованих на доступність тестування, лікування, а також на соціальний супровід пацієнтів. 

Темпи розповсюдження ВІЛ-інфекції на Криворіжжі уповільнились - з початку року зафіксовано 680 нових випадків.

 

"Сподіваємось,що це буде перший рік за 10 років, коли пацієнтів буде виявлено менше тисячі. Оскільки, починаючи з 2008 року, коли запрацювала наша лабораторія, ми виявляли від 1600 до 2000 нових випадків щорічно", - зазначив головний лікар Криворізького центру профілактики та боротьби зі СНІДом Геннадій Кругленко.

 

Криворізький СНІД-центр щорічно проводить близько 65-ти тисяч скринінгових досліджень на ВІЛ. Медзаклади міста та дві недержавні громадські організації охоплюють швидким тестуванням ще цілий пласт населення, в тому числі осередки уразливих груп. А супровід пацієнтів збільшує прихильність до лікування, а відтак - до нормального життя.

 

"Казати про перемогу ще рано. Але останні 5 років нам вдається щорічне зниження на 10-15 % приросту нових випадків", - додав Геннадій Кругленко 

 

Перший успіх додає сил, - кажуть медики і громадські активісти, бо працювати ще є над чим. Після двох десятиліть широкого інформування про ВІЛ / СНІД, у місті й нині переважає статевий шлях розповсюдження ВІЛ-інфекції - до 70 % нових випадків щороку.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: