У Дніпрі знайшли могилу степового криворізького Колумба Олександра Поля? Фоторепортаж

РЕЗОНАНС
23.07.20 - 14:33

У Севастопольському парку Дніпра продовжують археологічні розкопки з дослідженням решток колишньої Лазаревської церкви. Раніше команда археологів біля самої церкви виявила поховання чотирьох священнослужителів, а нещодавно – знайшла склеп з похованими чоловіком та жінкою, - інформує міська рада Дніпра.

З високою долею ймовірності, фахівці припускають, що знайдені людські рештки належать Олександру Полю та його дружині.

 

За історичними даними, Олександр Поль був похований у межах території Лазаревської церкви. За 26 років, біля нього поховали і дружину.

 

«Тому ми шукали парні могили. Спочатку віднайшли рештки двох священників, потім ще двох біля церкви. І далі вже перед входом у церкву було знайдено склеп чоловіка й жінки. Саме у цій частині і ховали громадських діячів. Одразу стало зрозуміло, що ці могили свого часу були пограбованими. Знайдені скелети за зовнішніми характеристиками збігаються з біологічними роками смерті Поля та його дружини. Точно встановити, чи належать останки Олександру Полю, мають антропологи та інші спеціалісти. Лише після детального аналізу та висновків фахівців можна буде точно стверджувати, що знайдено могилу почесного громадянина Дніпра», - розповів директор КП «Етнографічні парки Дніпра» Дмитро Каюк.

 

Зі свого боку, старший науковий співробітник Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара Володимир Шалобудов зазначив: «Точно сказати, що це останки саме Олександра Поля, ми поки що не можемо. Могили пограбовані. Але за наявними слідами видно, що це були не священнослужителі, оскільки в чоловічій могилі залишилися рештки від мундира. Дослідження труни ще триває. Чоловічий череп та й інші рештки скелета достатньо добре збереглися, що допоможе у проведенні необхідних експертиз, аби точно встановити, чи це Олександр Поль».

 

Довідково. Олександр Поль (1832-1890) - український дослідник-археолог, краєзнавець, підприємець, меценат, активний громадський діяч, 15 років віддав детальному вивченню залізних руд Кривого Рогу та доведенню їх значущого промислового значення. Олександра Поля називають "степовим Колумбом". Його видатну постать глибоко шанують на Криворіжжі.  

 

Як ми писали, у травні експедиція Інституту археології НАН України розпочала розкопки фундаменту Лазаревської церкви, де імовірно похований Олександр Поль. Довгі роки його могила вважалася втраченою.

 

Фото Дніпровської міської ради

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: