У Кривому Розі планують звести пам'ятник нашому славетному земляку Костю Пестушку

ПАМ'ЯТЬ
19.03.21 - 10:27

Активісти ГО «Громадський клуб «Український час» прагнуть встановити у Кривому Розі пам'ятник видатній історичній постаті, нашому героїчному земляку Костянтину Пестушку. 

Пам’ятник українському військовому діячу, командиру Степової дивізії, Головному отаману Холодного Яру Костю Пестушку (Степовому-Блакитному) планують встановити у парку Будівельників у районі 1-ї дільниці.

 

Як повідомляють члени організації, вже готовий проєкт. «Кривбасбудсервіс» виконав робочий проєкт реконструкції елементів благоустрою для встановлення пам’ятника у парку Будівельників на вулиці Тбіліській у Металургійному районі. Директорка ТОВ «Кривбасбудсервіс» Вікторія Шуйван передала проєкт голові правління ГО «Громадський клуб «Український час» Володимиру Стецюку та архітектору Євгену Головіну.

 

Нагадаємо, у квітні 1920 року в Криворізькому повіті виникли дві великі підпільні організації з центрами у Кривому Розі та в селі Ганнівці, головною метою яких була ліквідація більшовицького режиму шляхом масштабного збройного виступу. Ганнівську підпільну організацію очолював Кость Пестушко – молодий, але досить досвідчений офіцер-фронтовик, який встиг послужити й у війську УНР. Цьому 22-річному хлопцю судилося стати в подальшому отаманом Степовим-Блакитним – ватажком потужного селянського руху, що об’єднав у складі повстанської Степової дивізії до 20 тисяч повстанців. У липні 1920 року внаслідок агентурно-розвідувальної роботи Катеринославської ГубЧК вдалося вийти на слід підпільної організації й незабаром почалися арешти членів Криворізького повстанкому. Кость Пестушко, всупереч настанові Головного отамана Симона Петлюри дочекатися сигналу до спільного виступу в межах загальноукраїнського повстання, мусив дочасно підняти його в Криворізькому повіті. 24 вересня 1920 року в Медведівці на нараді холодноярських отаманів Костя Блакитного було обрано Головним отаманом усіх повстанських загонів Холодного Яру та околиць. 9 травня 1921 року, намагаючись вирватись з оточення, в яке потрапив у рідному селі Ганнівці, Кость Пестушко був смертельно поранений. Останніми, за спогадами очевидців, були його слова: «Коли Україна стане вільною, передайте привіт».

 

"Згідно з кошторисом, вартість робіт і матеріалів (виготовлення пам’ятника, будівельні роботи і матеріали, оздоблення та благоустрій) становить 417,528 тис. грн., - розповідає Володимир Стецюк. - Зараз триває підготовка до здійснення передбачених проєктом будівельних робіт. Усі роботи планують провести протягом 2-х поточних місяців. Оскільки пам’ятник будується за громадської ініціативи, то й кошти планують зібрати за рахунок посильних внесків громадян, які усвідомлюють важливість належного вшанування українських звитяжців".

 

Небайдужих криворіжців, підприємців, бізнесменів і меценатів просять долучитися до спільної справи. Реквізити можна дізнатись за посиланням.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: