У Кривому Розі понад 750 людей заспівали про Україну — це новий національний рекорд наймасовішого виконання пісні

ГОРДІСТЬ
14.10.21 - 12:39

Сьогодні представники Національного проєкту «Книга рекордів України» зафіксували у Кривому Розі наймасовіше виконання пісні «Хай живе вільна Україна». Твір виконали понад 750 учасників творчих вокальних та хорових колективів Кривого Рогу та інших міст Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Полтавської областей. 

«Талановитий Кривбас об’єднав співаків із багатьох регіонів України. 750 виконавців співали пісню «Хай живе вільна Україна». Це наш подарунок усій Україні на День українського козацтва. До Кривого Рогу приїжджають митці з усіх регіонів, оскільки тут ми коштом міста фінансуємо всі будинки культури, музичні та мистецькі школи, проводимо багато фестивалів та творчих конкурсів. Завдяки цьому десятки тисяч юних криворіжців мають можливість розвивати власні таланти. Кривий Ріг справами довів, що наше місто — один із культурних центрів країни», - зазначив в. о. міського голови Кривого Рогу Юрій Вілкул.

 

Представник Національного проєкту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій привітав громаду міста з новим рекордом і вручив почесний диплом очільнику міста Юрію Вілкулу.

 

«Мені випала велика честь зареєструвати унікальний рекорд. Це не перше досягнення Кривого Рогу і я сподіваюсь - не останнє. Саме сьогодні, саме тут, за участі всіх вас, було встановлено новий рекорд України у категорії «Масові заходи мистецтва», - сказав Ігор Підчібій.

 

«Для нас дуже приємно виступати на такій великій сцені, на таку національну аудиторію», - поділилась враженнями Єлизавета Бортник, учасниця встановлення рекорду з гурту «Кристал».

 

«Наш колектив у фестивалі бере участь практично кожен рік, як тільки заснували це свято. Ми дуже задоволені, радіємо. Зі святами всіх вітаємо з щирим серцем, дуже задоволені», - сказав соліст народного колективу «Жартівниці» Криворізького міського закладу культури «Народний дім» Юрій Ільченко.

 

Встановлення рекорду України відбулося в рамках IV Всеукраїнського фестивалю козацької пісні. Щодо пісні «Хай живе вільна Україна», її автор —  Микола Шапошник, аранжував Петро Андрійчук. 

 

Зазначимо, що 2016-го ЮНЕСКО визнала козацькі пісні Дніпропетровщини нематеріальним культурним надбанням людства. Цьому передувала тривала копітка робота краєзнавців, музикантів та науковців краю під керівництвом Олександра Вілкула та Євгена Удода.

 

Історія частини інших рекордів, зафіксованих криворіжцями або в Кривому Розі: 

 

- 15 квітня 2021 у Кривому Розі пауерліфтер В’ячеслав Павлічук установив нове світове досягнення у номінації «Найбільша вага, піднята у становій тязі за одну хвилину». Протягом 60 секунд спортсмен виконав вправу зі штангою 100 кілограмів 600 грамів 58 разів, тим самим перевершивши минулий рекорд. У червні 2021-го він отримав відповідний диплом Книги рекордів Гіннеса. 

 

- У липні 2021-го на майданчику гірничо-транспортного цеху Північного ГЗК українські стронгмени встановили новий національний рекорд з перетягування самоскида. Восьмеро спортсменів із Дніпра, Києва, Кривого Рогу та Маріуполя разом потягнули навантажений самоскид загальною вагою 293 тонни. За 53,78 секунди спортсменам вдалося зрушити з місця вантажівку й протягти її 44 сантиметри. Рекорд зафіксували представники Книги рекордів України. Також Федерація стронгменів України планує подавати заявку до Книги рекордів Гіннеса.

 

- У вересні 2017-го гібридний тролейбус, зроблений у Кривому Розі, встановив національний рекорд «Перший і найдовший в Україні пробіг тролейбуса на автономному ходу з використанням дизель-генераторної установки». Тролейбус подолав шлях 1200 кілометрів — від Кривого Рогу до Житомира, а потім у зворотному напрямку тим же маршрутом через столицю. У дорозі тролейбус був три дні.

 

- У жовтні 2012-го Кривий Ріг став володарем Суперкубка проєкту «Майданс». Слідом за перемогою у третьому сезоні грандіозного танцювального проєкту команда Кривого Рогу здобула ще й головну нагороду шоу — Суперкубок «Майданс». Криворіжці вибороли і звання головної танцювальної столиці України у переможців попередніх двох сезонів — команд Кіровограда та Києва.

 

- 22 серпня 2011-го до 20-ї річниці Незалежності України в Кривому Розі встановлено найбільший у світі квітковий годинник. 14 жовтня 2021-го споруду було відзначено Національним проєктом «Книга рекордів України».

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: