У Кривому Розі відкривають пам'ятник на честь героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Оновлюється

ПАМ'ЯТЬ
26.04.19 - 11:26

Цього дня, 33 роки тому, на Чорнобильській АЕС, внаслідок вибуху на 4-му енергоблоці, сталася найбільша техногенна катастрофа ХХ століття.

Зараз у сквері Героїв у Металургійному районі Кривого Рогу відкривають пам'ятник на честь героїв-ліквідаторів, які гасили пекельне вогнище над реактором та долали наслідки катастрофи. 

 

У символічній скульптурі "Пам'яті чорнобильців" - атом, приборканий надійними, турботливими руками героїв, які зберегли нас від загрози. 

 

На відкриття пам'ятника завітали криворізькі чорнобильці, молодь, священнослужителі. Родини загиблих принесли фотографії своїх рідних, які поклали життя при ліквідації катастрофи.

 

Наразі триває урочистий мітинг. Громадськість згадує наших полеглих земляків, життя яких були беззастережно кинуті у пекельне горно реактора.

 

У ліквідації аварії на ЧАЕС брали участь 5 тисяч криворіжців.

 

Про шанобливе ставлення міста до подвигу ліквідаторів та систематичну підтримку їхніх родин проголосив у промові мер Юрій Вілкул:

«Ми шануємо і хочемо увічнити подвиг героїв-ліквідаторів, які віддали життя за наше сьогодення і майбутнє. Це - найменше, що ми можемо зробити для них. Ці люди стали символом самопожертви і любові до рідної землі. Ми схиляємо голови перед їх світлою пам'яттю, говоримо слова вдячності сім'ям за мужність і терпіння».

 

З ідеєю створення цього пам'ятника до мера звернулися самі чорнобильці. Міський голова підтримав їхню пропозицію. Наприкінці 2018 року презентували макет пам'ятного знака з символічною назвою «Пам'яті чорнобильців».

 

Автором пам'ятного знака є член Національної спілки художників України, криворізький скульптор Володимир Токар.

«Тридцять років країна працювала над ліквідацією наслідків аварії. У 2016 році завершені всі роботи з закриття саркофага. Це й покладено в ідею макета пам'ятника. Я хотів продемонструвати, як було до аварії на ЧАЕС, та передати силу і міць трагедії, що спіткала Україну», - каже скульптор.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: