У Кривому Розі відзначатимемо День Перемоги разом з Європою - 8 травня, -  О.Вілкул

ПРЯМА МОВА
06.05.22 - 16:48

Разом із криворіжцями впорядкували пам'ятники солдатам Другої світової війни до Дня Перемоги, який святкуватимемо в місті 8 травня, - повідомив начальник Військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

«День Перемоги – святий день для мене та для всіх мешканців Кривого Рогу. Але я цього року святкуватиму і закликаю всіх, для кого моя думка важлива, святкувати День Перемоги 8 травня, разом з Європою. Важливо, щоб ми не мали нічого спільного з «оркостаном». Ми маємо відрізнятися.

 

Але ми не маємо права дати оркам можливість вкрасти та привласнити собі це велике свято.

 

Наголошую, я як вважав День Перемоги великим святом, так і продовжую вважати. У мене один дід дійшов до Праги, другий дід дійшов Берліна. І давайте не забувати, що через нашу країну двічі прокотився фронт. В один та в інший бік. Понад 10 мільйонів українців загинуло у Другій світовій війні. 

 

Але сьогодні російська пропаганда створила, можна сказати, псевдорелігію, однією зі складових якої є спотворене трактування 9 травня. Вони не повинні нам нав'язувати свої імперські ідеологеми. Тому ми святкуватимемо День Перемоги 8 травня.

 

При цьому, я розумію і не засуджую тих, хто традиційно захоче покласти квіти 9 травня. Ми запалимо Вічний вогонь у місті, і він горітиме і 8-го, і 9-го травня. Але мине час – 1 рік, 2, 3 роки – і я впевнений, що вся Україна, в тому числі весь Південний Схід, святкуватиме День Перемоги 8 травня. Ми змінимо традицію та створимо нову. Ми не повинні мати взагалі нічого спільного із сьогоднішнім російським нацизмом.

 

А напередодні свята ми, як і у мирний час, разом із жителями міста упорядкували пам'ятники. У тому числі - біля братської могили «Скорботна мати», де 1944 року точилися бої за Гданцівку. Повага до Подвигу наших предків, які перемогли нацизм, житиме в наших серцях вічно.
Ми перемогли німецький нацизм, переможемо і російський.

 

P.S. Зі мною погоджуються всі ветерани Другої світової війни, з якими я спілкувався», - написав Олександр Вілкул.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: