У Криворізькій школі №15 жалобним спомином згадали розстріляних підпільників Миколи Решетняка

ПАМ'ЯТЬ
17.09.19 - 12:21

Сьогодні на світанку, за багаторічною усталеною традицією, школярська спільнота та колектив КЗШ №15 вшанували пам'ять розстріляних нацистами групи героїв-підпільників Миколи Решетняка. 

Щороку 17 вересня о 6:00 ранку, коли на вулицях стоїть така незвична тиша, а у вікнах загоряються поодинокі вогники, для вшанування пам'яті випускників цієї школи збираються учні, вчителі, батьки, випускники різних років.

 

Школа шанує й зберігає пам'ять про своїх героїв, з честю носить ім'я Миколи Решетняка. Цього пам'ятного дня діти й педагоги влаштовують театралізовані дійства, покладання квітів.

 

Підпільна комсомольсько-молодіжна організація Миколи Решетняка - антифашистська група, утворена з учнів криворізької середньої школи № 15.

 

Вона діяла в Кривому Розі в 1941-1943 роках.

15 серпня 1941 року німецькими військами був захоплений Кривий Ріг. На окупованих територіях залишилося багато жителів, які не встигли евакуюватися разом з радянськими військами і евакуйованими підприємствами.

 

Серед решти, на окупованій території залишився Микола Решетняк, учень криворізької середньої школи № 15.

 

Від перших місяців окупації 16-річний юнак організував навколо себе групу шкільних друзів у складі семи осіб.

 

Організація займалася прийомом по радіо і поширенням інформації з фронтів, написанням і розклеюванням листівок, виведенням з ладу рацій у німецьких радіомайстернях.

 

До складу групи входили: організатор і керівник Микола Решетняк, Груня Романова, Олексій Щербак, Микола Ходич, Анатолій Жовтуха, Люба Малорай і Михайло Демченко.

 

Вранці 17 вересня 1943 року засуджених привезли до місця розстрілу. Після вбивства тіла розстріляних комсомольців поліцаї повантажили на підводи і повезли на звалище за криворізьким кладовищем, де були вириті ями.

 

Груня Романова була важко поранена і її, ще живу, закопали разом зі своїми вбитими товаришами.

Коли в лютому 1944 року Кривий Ріг був звільнений, останки розстріляних підпільників урочисто перепоховали в парку, який був названий Комсомольським.

 

Над братською могилою встановлено пам'ятник роботи Олександра Васякіна - скульптурна композиція п'яти комсомольців у момент розстрілу.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: