У львівській лікарні успішно пересадили нирку хворому криворіжцю

СОЦІУМ
03.03.20 - 11:24

Цими вихідними у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги провели трансплантацію нирки криворіжцю. Така операція стала першою у цій лікарні, - повідомляє головний лікар медзакладу Олег Самчук.

Пацієнту 36 років, він батько двох дітей. Вісім останніх років чоловік жив на діалізі: спершу на перетоніальному, потім на гемодіалізі, від ускладнень він майже втратив слух, - пише Олег Самчук. - За цей час від ниркової недостатності помер його брат, який не захотів жити на «штучній нирці».

 

Ще п’ять років тому мама пацієнта погодилася віддати нирку сину, бо підійшла як донор, але він не міг зважитися на операцію. Рішення ухвалив, коли побачив успішні трансплантації в Ковелі. До Львова чоловік приїхав з Кривого Рогу.

 

Операція тривала 4 години. Спершу був забір органу у матері, потім - пересадження сину. Все минуло успішно. Нирка запрацювала одразу.

 

Наразі донор і реципієнт почуваються добре. Матір уже у відділенні урології, син поки в реанімації, його стан стабільний.

 

«Родинна трансплантація нирки – це початок. Ми вже готуємося до посмертних пересаджень нирок і серця, потім – інших органів. У лікарні вже формується «лист очікування». І що дуже важливо! Операції з пересаджень фінансуються державою, тому пацієнти більше не платять ані за родинні, ані за посмертні трансплантації», - підкреслив Олег Самчук.

 

Фото Олега Самчука.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: