У листопаді в Україні закінчується термін придатності мільйонів доз вакцини. Чи будуть викидати?

АКТУАЛЬНО
21.09.21 - 9:00

"У листопаді закінчується термін придатності кількох мільйонів завезених в Україну доз вакцини AstraZeneca. Використати їх не зможуть, тому всі вони фактично вже викинуті на смітник". Такий пост у Facebook кілька тижнів тому написав Семен Єсилевський, вчений, доктор фізико-математичних наук і блогер, який відстежує ситуацію з ковід в Україні.

За даними МОЗ, станом на 17 вересня, в Україні було 11 тисяч доз AstraZeneca, які треба використати до 30 вересня; 1,9 млн доз AstraZeneca, дійсних до 31 жовтня і 1,1 млн - дійсних до кінця листопада. Усього понад 3 млн доз AstraZeneca, термін придатності яких складає від двох тижнів до двох місяців. Водночас, в рази менше залишилося американської вакцини Pfizer зі значно довшим терміном придатності. Pfizer: 106 тисяч доз, дійних до кінця вересня, 107 тисяч доз до кінця жовтня, 36 тисяч доз до кінця листопада, 919 тисяч доз до 31 грудня. Також в Україні є значні запаси китайської Coronаvac - 4,6 млн, дійсних до середини 2023 року.

 

Вакцини від коронавірусу в Україну поставляють різними партіями і використовують доволі нерівномірно. Препарати від різних виробників мають різні терміни придатності, але часто не це є визначальним фактором при щепленні.

 

"Лікарі мають працювати за правилами - першою використовувати ту вакцину, термін придатності якої спливає", - розповідає ВВС News Україна головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Але, схоже, за такою схемою щеплення роблять в Україні нечасто. Так, 2 млн доз американської вакцини Moderna, які могли полежати до грудня, були повністю використані у липні, серпні та вересні.

 

Якщо на початку кампанії не було вибору і людям із груп ризику, зокрема, медикам, робили AstraZeneca, точніше її індійський аналог Covishield, то у серпні, коли стартувала вакцинація для всіх і вибір був, його робили не на користь AstraZeneca. Так, у серпні українці зробили 220 тисяч доз AstraZeneca, у шість разів більше доз Pfizer-BioNTech - 1,3 млн, у п'ять разів більше доз Moderna - 1,1 млн і 900 тис. доз CoronaVac. Це дані про вакцинацію з сайту РНБО.

 

У той час, коли українці полювали на Pfizer та Moderna, мільйони доз AstraZeneca залишались незатребуваними, каже вчений Єсилевський, і на це, за його словами, було кілька причин.

По-перше, навесні сім країн ЄС призупиняли щеплення AstraZeneca через занепокоєння про можливі побічні ефекти. Згодом фармкомпанія запевнила всіх у безпечності ліків, щеплення відновили і AstraZeneca навіть зобов'язали доставити до ЄС 300 млн доз своєї вакцини. Також в Україні були величезні перебої з поставками індійського аналогу AstraZeneca Covishield. Україна внесла передплату, але 1,5 млн доз вакцини Covieshild так і не привезли.

 

 

"Нікому особливо не хотілося колоти першу дозу AstraZeneca, не маючи ні найменшого поняття, чи буде друга", - каже вчений.

 

Нещодавно Україна через перебої з поставками розірвала контракти з індійським виробником вакцини.

 

Чи будуть викидати вакцини?

Кілька мільйонів доз вакцин зіпсуються через 2-3 місяці, понад сто тисяч доз будуть прострочені вже за 10 днів.

 

"Ми зробимо все можливе, щоб жодної дози не довелося утилізувати. Зараз в Україні немає жодної простроченої вакцини", - відповідає на питання ВВС News Україна головний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Проте, не виключає, що певні ризики того, що вакцин можуть утилізувати, все ж існують. Йдеться про великі партії, термін яких спливає наприкінці жовтня-листопада. Щоб їх не викинули, за ними має прийти багато людей.

 

 

Нинішні темпи вакцинації дають надію, що вакцини викидати не будуть. За тиждень, з 13 до 19 вересня, в Україні від Covid-19 щепили майже 750 тисяч людей. Добові кількості щеплень сягають від 120-130 тисяч у будні до 50 тисяч у вихідні. За словами Кузіна, на вибір людей зараз впливає те, які вакцини їм пропонують місцеві лікарі і яку роз'яснювальну роботу проводять у пунктах щеплення.

 

 

При цьому у МОЗ запевняють, що Україна не планує комусь віддавати вакцини. Українців закликають робити щеплення, щоб зупинити пандемію та уникнути нових локдаунів.

 

Джерело - ВВС.Україна.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: