Учні - не робочий ресурс для школи чи міста! - дитячий омбудсмен

АКТУАЛЬНО
22.09.21 - 12:34

З початком нового навчального року соцмережі знову зарясніли скаргами та претензіями батьків до роботи школи, педагогів, збирання грошей на ремонти та використання дитячої праці.

У популярній фейсбук-групі "Батьки SOS", де зареєстровані більше 206 тисяч учасників, на такі скарги можна натрапити регулярно.

 

На гарячу тему примусової дитячої праці відгукнувся освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

"Новий навчальний рік не лише дозволив повернутися учням до очного навчання у школах, але й, на жаль, став “хорошою” можливістю для деяких учителів, керівників закладів загальної середньої освіти, представників місцевоїх влади, освітніх управлінців використовувати під час уроків примусову дитячу працю", - написав у групі Горбачов.

 

Як негативний приклад використання дитячої праці, він навів такі історії в медіа та соцмережах: заготівля (саджання, догляд та збір урожаю) овочів, ягід та городини на зиму учнями та педагогами, носіння важких предметів, зокрема гарбузів, під час уроків, прибирання парку учнями та студентами в урочний час.

 

"У школі діти повинні здобувати знання, а не перетворюватися на робочий ресурс для школи, міста або селища. Нагадаю, залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, заборонено (частина 5 статті 53 Закону України “Про освіту”) 

 

Захисник дитячих прав нагадав, що, відповідно до частини 1 статті 53 Закону України “Про освіту”, діти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання та утримання; захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, булінгу (цькування), що завдають шкоди здоров’ю. І саме керівник зобов’язаний забезпечувати створення у закладі освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та цькування, організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм (ч. 3 статті 26 Закону України “Про освіту”).

 

Детальніше про трудову експлуатацію дітей - за посиланням.

 

На зображенні може бути: дитина, стоїть, на відкритому повітрі та текст

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: