Українців хочуть зобов’язати компенсувати державні кошти, витрачені на немічних батьків

ОФІЦІЙНО
22.04.21 - 11:54

Міністерство соціальної політики оприлюднило законопроєкт, який має зобов’язати повнолітніх дітей відшкодовувати державі кошти, витрачені на утримання їхніх непрацездатних батьків.

Нагадаємо, у чинному Сімейному кодексі зазначено, що повнолітні діти зобов'язані утримувати непрацездатних батьків. Однак, як зазначили у Мінсоцполітики, насправді цю вимогу часто ігнорують. 

Законопроєкт "Про захист майнових прав окремих категорій осіб та відшкодування витрат на догляд за такими особами" оприлюднили для громадського обговорення.

У пояснювальній записці йдеться, що нерідко, попри вимоги законодавства, непрацездатні люди часто опиняються в інтернатах, де їх утримують державним коштом.

 

Тож проєкт закону вводить норму, згідно з якою діти будуть змушені компенсувати витрати держави на утримання батьків в інтернатах для людей похилого віку.

 

Які види соціальних послуг пропонують оплачувати?

Послуги, які надають за рахунок бюджету. Наприклад, якщо соціальний працівник приносить продукти, прибирає тощо.

 

У разі, коли спадкоємці не будуть цього робити, установа зможе звернутися до суду і вимагати відшкодування витрат за 3 роки.

 

"Спадкоємці зобов’язані відшкодувати розумні витрати, які були зроблені одним із них або іншою особою (фізичною чи юридичною), на утримання, догляд, лікування та поховання (в разі його організації та забезпечення такими особами) спадкодавця", - йдеться у тексті законопроекту. 

 

Проєкт закону навіть визначає приблизні суми, які повинні витрачати дорослі діти на батьків, якщо їм доведеться скористатися послугами соцслужб.

 

 

Джерело: РБК-Україна. Фото на прев’ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: