Українські чоловіки в середньому живуть на 10 років менше за жінок. Чому?

СОЦІУМ
28.08.20 - 12:23

В Україні 42% чоловіків не доживають до 65 років. Учені пояснили, чому масово помирають українські чоловіки.

За даними Держстату України, очікувана тривалість життя жінок торік склала майже 77 років, тоді як у чоловіків цей показник на 10 років коротший. У 2019 році майже половина померлих чоловіків була молодшою за 65 років.

 

Про причини такої ранньої смертності чоловіків в Україні розповів головний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Наталія Рингач, – інформує 1NEWS.

 

Автор насамперед відзначає насамперед біологічну і фізіологічну різницю організмів жінки і чоловіка.

“У жінок дві Х-хромосоми (ХХ), а у чоловіків одна (XY). Тому при появі проблем у цій єдиній для чоловіка хромосомі відсутня «така, що страхує» дію другої. Наприклад, зчеплений з Х-хромосомою ген гемофілії несе смертельно небезпечне навіть у наш час захворювання для хлопчика, тоді як дівчинка залишається здоровою. Але, на жаль, вона може передати хворобу своїм дітям чоловічої статі”, – пише автор.

 

Крім того, від передчасної серцево-судинної катастрофи жінку захищають жіночі гормони естрогени. Торік зареєстрували 69 смертей в результаті гострого інфаркту міокарда у віці від 35 до 40 років, і тільки дев’ять із них - у жінок. Однак цей захист діє до менопаузи, після якої жінки стрімко наздоганяють однолітків. І, наприклад, у віці від 60 до 65 років з 937 таких смертей вже більше третини складають жінки.

 

Серед викиднів під час вагітності більше плодів чоловічої статі. Великим є шанс не дожити до святкування першого дня народження саме у хлопчиків. Так, у 2019 до досягнення одного року в країні померло 2189 дітей, із них 1208 були хлопчиками. Напевно, тому природа дає фору на початку життєвого шляху – на кожні 100 новонароджених дівчаток припадає приблизно 105 хлопчиків.

 

Смертність хлопчиків стрімко зростає, починаючи з підліткового віку, і в 3,5 раза переважає у віці 20-24 років. Потім приблизно триразове перевищення смертності ровесниць триває до 65 років, поступово зменшується, і тільки після 85 років співвідношення стає менше одиниці (не набагато). 

 

Якщо ж дослідити причини смерті для кожної статі, то головна причина – серцево-судинні хвороби – у чоловіків має відносно меншу значимість (59,6%) у порівнянні з жінками (74,2%). Частка смертей українських чоловіків внаслідок зовнішніх причин у чотири рази вища за жінок. Хвороби органів дихання в структурі смертності чоловіків - більш ніж у 2,5 раза частіші ніж у жінок. Приблизно така ж картина серед інфекційних захворювань.

 

До досягнення 65 років чоловіки вмирають в Україні більш ніж у чотири рази частіше ніж у Швеції. У сусідній Польщі показник в 1,7 раза нижчий. У всьому світі сильна стать частіше «тікає» від проблем за допомогою алкоголю або наркотиків, гине в результаті насильства і ДТП, здійснює самогубства, йде з життя в ризикованих розвагах або видах спорту. Чоловіки грають життям, щоб довести собі або іншим власну безстрашність і «крутизну». Зате нерідко бояться йти до лікаря, відтягуючи до останнього…

 

Таку «надсмертність» чоловіків, яка призвела до розриву десяти років у тривалості життя, як в Україні, важко уявити в розвинених країнах.

 

Фото з мережі Інтернет

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: