Українських роботодавців штрафуватимуть за дискримінацію за ознакою статі

ОФІЦІЙНО
27.12.21 - 10:38

Українських роботодавців штрафуватимуть за указання статі працівника для пропонованих вакансій.

З 8 січня 2022 року почне діяти закон «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу щодо протидії дискримінації за ознакою статі».

 

Відтепер він унормовує відповідальність роботодавця за вказування в оголошеннях про роботу бажаної статі потенційного працівника.

 

В Україні заборона вказувати стать у тексті вакансії існує давно, проте цей пункт ніхто не перевіряв, не було порядку сплати штрафу. Мінекономіки розробило такий порядок, а шукатиме порушників Держпраці.

 

 

За порушення вимог закону, тобто якщо компанія зазначає, що на певну посаду їй потрібні тільки чоловік або тільки жінка, доведеться сплатити до держбюджету штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент вчинення порушення.

 

 

Як саме штрафуватимуть:

Держпраці складає розпорядчий документ про штраф на підставі акту перевірки — за результатами розгляду справи, дослідження матеріалів і виявлення підстав для штрафу. Роботодавець сплачує штраф до державного бюджету за місцем державної реєстрації юрособи чи ФОП. Сплатити штраф треба буде упродовж 15 днів з отримання розпорядчого документа Держпраці. Якщо не сплатити штраф і не оскаржити розпорядчий документ, штраф стягнуть через суд.

Мінекономіки планує, що порядок сплати штрафів почне діяти  8 січня 2022 року

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: