Уперше в Придніпров'ї. Криворіжців запрошують на відкриття пам'ятника Костю Пестушку - борцю за вільну Україну

ПОДІЯ
13.05.21 - 9:49

15 травня о 13.00 у парку Будівельників в Металургійному районі (вул Тбіліська, трампарк) відбудеться урочисте відкриття пам’ятника Костю Пестушку (отаману Степовому-Блакитному).

За словами ініціаторів, подію уповні можна назвати історичною, бо це буде перший у Придніпровському краї пам’ятник борцю за вільну Україну - військовому діячу періоду визвольних змагань за вільну Україну – Головному отаману Холодного Яру і всіх повстанських загонів Костю Пестушку.

 

Кость Пестушко - наш легендарний земляк, який поклав життя у боротьбі з більшовицькими окупантами. Нагадаємо, у квітні 1920 року в Криворізькому повіті виникли дві великі підпільні організації з центрами у Кривому Розі та в селі Ганнівці, головною метою яких була ліквідація більшовицького режиму шляхом масштабного збройного виступу. Ганнівську підпільну організацію очолював Кость Пестушко – молодий, але досить досвідчений офіцер-фронтовик, який встиг послужити й у війську УНР. Цьому 22-річному хлопцю судилося стати в подальшому отаманом Степовим-Блакитним – ватажком потужного селянського руху, що об’єднав у складі повстанської Степової дивізії до 20 тисяч повстанців. 9 травня 1921 року, намагаючись вирватись з оточення, в яке потрапив у рідному селі Ганнівці, Кость Пестушко був смертельно поранений. Останніми, за спогадами очевидців, були його слова: «Коли Україна стане вільною, передайте привіт». Детальніше про отамана - тут.

 

Проєкт встановлення пам'ятника здійснюється винятково за громадською ініціативою, з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. і 30-річчя Незалежності України. Автори криворізького монумента - скульптор Олександр Канібор та архітектор Євген Головін.
 

 

"На церемонію відкриття та освячення пам’ятника запрошені представники місцевої влади, духовенства, криворізьких промислових підприємств, військових 17-ї окремої Криворізької танкової бригади імені Костя Пестушка, учасників бойових дій у сучасній російсько-українській війні, представників козацьких організацій Кривого Рогу та Дніпропетровської області, активістів місцевих патріотичних організацій, а також почесних гостей із Києва, Дніпра і Львова, - прокоментував один із ініціаторів увічнення пам'яті отамана, журналіст Володимир Стецюк. - В урочистостях візьмуть участь львівські родичі Головного отамана повстанських загонів Катеринославщини Родіона Федорченка.

 

На церемонії відкриття будуть присутні президент Історичного клубу «Холодний Яр» письменник Роман Коваль, керівник Південно-Східного територіального відділу Українського інституту національної пам’яті Ігор Кочергін, член проводу Спілки офіцерів України, бойовий офіцер-доброволець полковник Петро Лисенко, група реконструкторів із Київського військово-історичного клубу «Повстанець», а також науковці-історики, письменники і знані митці.
 

На урочистостях прозвучать пісні періоду визвольних змагань у виконанні відомих музикантів: народного артиста України, лідера гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка, бандуриста і композитора Василя Лютого, фронтмена гурту «Тінь сонця» Сергія Василюка. Патріотичні пісні виконають також криворізькі співаки.
 

Після церемонії відбудеться спільна пресконференція організаторів і почесних гостей, а також презентація книги відомого дослідника Українського Визвольного Руху Романа Коваля «Жінки у визвольній війні», у якій представлено кілька спогадів про легендарну зв’язкову отамана Степового-Блакитного Віру Бабенко.

Презентують свої видання і криворізькі автори. Відомий історик і краєзнавець Олександр Мельник представить свою книгу «Антибільшовицький рух опору на Криворіжжі (1919-1921)», а журналіст, літератор і краєзнавець Володимир Стецюк – книгу нарисів з історії повстанського руху на Криворіжжі «Спільники степового вітру» та доповнене чергове перевидання збірки «Повстання». Працюватиме також книжкова тематична виставка бібліотеки Криворізького державного педагогічного університету.

 

Усіх зацікавлених історією свого міста і краю запрошують відвідати урочисту подію. Місце відкриття пам’ятника – Металургійний район, парк Будівельників (вул. Тбіліська, район трампарку).

 

Між тим, ще триває збір коштів на встановлення пам’ятника. Долучитися до громадського проєкту можна посильними внесками на поточний рахунок ГО «Громадський клуб «Український час» за посиланням.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: