Уже в лютому ціна на дизель та бензин підскочить до 40 грн/л, а на автогаз – до 25 грн/л, - експерти

ВАЖЛИВО
22.01.22 - 12:32

Уже в лютому ціна на дизель та бензин підскочить до 40 грн/л, а на автогаз – до 25 грн/л. Відповідний прогноз UBR.ua зробив директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін, пояснюючи такий різкий ціновий стрибок неконтрольованим зростанням курсу долара та нафтових котирувань, а також впливом держрегулювання.

За словами експерта, велика можливість побачити такі цінники на АЗС існує вже з 12 лютого, чому передуватиме кілька етапів підвищення розцінок на заправках.

 

Нагадаємо, з початку року різко подорожчав бензин та ДП: деякі АЗС підняли ціни від 2 грн. Леушкін зазначає, що коливання курсу долара швидко відбиваються на вартості паливно-мастильних матеріалів.

 

А у зв'язку з запровадженням в Україні держрегулювання цін на пальне, яке виходить тричі на місяць (1, 11 та 21 числа), перший раз прайс на заправках різко зміниться вже з найближчого понеділка, 24 січня.

 

"Наступне держрегулювання має вийти у п'ятницю, 21 січня, але вийде у понеділок, оскільки Мінекономіки працює із затримками. І одразу миттєво всі цінники перемальовують на 2 грн нагору", – уточнює Леушкін.

 

На сьогодні, ціна на січневий ресурс – 28 грн, плюс 7 грн допустимої націнки. Тобто, з понеділка вартість літра "п'ятого" бензину на преміальних заправних мережах вже злетить під 35 грн.

 

Бензовози поїхали, але заправитися все одно треба – ціни на АЗС беруть розгін. На початку лютого настає наступне держрегулювання і новий стрибок цін на пальне. Оскільки ціноутворення у нас йде за середньоарифметичною ціною за котируваннями, каже Леушкін, то з урахуванням дуже дорогої нафти перша ціна лютого підскочить ще приблизно на 2 грн/л нагору.

 

Третє держрегулювання випадає на суботу, 12 лютого, тому за фактом зростання цінників відбудеться найближчого робочого дня – 14 лютого. Підігріє цифри на заправних стелах ще зростання курсу валют.

 

"Якщо ми дійдемо до 29 грн/$ – а я вважаю, що дійдемо – отже, у нас 14 числа преміальні мережі коштуватимуть по 40 грн/л. А автогаз, відповідно, по 25 грн/л. Це щоб на День закоханих все сиділи вдома та одне до одного не їздили”, – іронізує експерт.

 

Автогаз в Україні може злетіти до 20 грн/л через збій постачання з Казахстану, – експерти Але й на цьому подорожчання, найімовірніше, не закінчиться. Зараз усі світові аналітики кажуть, що цього року нафта планомірно зростатиме до $100/бар., і прогноз гривні також невтішний: у зв'язку із загальнополітичним нагнітанням навколо нашої країни українські євробонди і всі цінні папери летять униз – отже, курс летить вгору.

 

"Далеке зростання пов'язане вже з курсом валют і ціною на нафту. І там, і там - прогноз несприятливий. Тому, який там далі рекорд буде поставлений - життя покаже", - резюмує Леушкін. 

 

Джерело - ubr.ua.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: