Вакцинація у Кривому Розі стартувала. Коли, як і якими препаратами щеплюватимуть криворіжців?

КОМЕНТАР
02.03.21 - 13:50

У Кривому Розі сьогодні розпочали щеплення медиків від коронавірусу препаратом індійської компанії за ліцензією британсько-шведської компанії AstraZeneca.

Як ми писали, до Кривого Рогу з Дніпра привезли 3000 доз вакцини для 1-го етапу щеплення. Насамперед вакцинуватимуть медиків, які працюють у ковідних лікарнях.

 

"Вакцинацію проведуть у декілька етапів, - роз'яснив заступник начальника міського управління охорони здоров'я Олександр Лук'яненко. - Першими вакцинацію пройдуть медики, які безпосередньо контактують із хворими на коронавірус. У нашому місті таких лікарень 9, зараз у них розгорнуто понад 1 тисячу ліжок для хворих на коронавірус. Саме у цих лікарнях і почнуть робити щеплення. Звісно, що у першій черзі - інфекційна лікарня, де лікують основну масу хворих на Covid-19. В інших лікарнях, за нашими розрахунками, охочих пройти щеплення трохи більше тисячі. Поки що ми отримали вакцину для проведення дворазових щеплень".

 

Днями три бригади криворізьких медиків пройшли навчання у Дніпрі і тепер мають право працювати на вакцинації. З розрахунку 100 вакцинацій на добу, кожна бригада отримала по тисячі доз (загалом, ЦПМСД №№5, 6 і 2 отримали 3 тисячі доз). Цієї кількості вакцини має вистачити, щоб задовольнити усіх охочих пройти вакцинацію першого етапу. Інші категорії медпрацівників будуть щеплювати залежно від подальшого надходження вакцини. 

 

"Ми взяли участь у селекторній нараді, яку проводив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко, - каже Лук'яненко. - Уряд планує отримати у поточному році близько 14-18 мільйонів доз. Основну масу - у першому півріччі цього року. Для другого етапу ймовірне отримання вакцини у цьому кварталі. Стосовно пацієнтів Будинків для людей похилого віку (у нашому місті їх два), у МОЗ прийнято рішення вакцинувати їх препаратом Pfizer. Тому обидва криворізьких центри для людей похилого віку будуть очікувати на вакцину Pfizer, а отриманою вакциною AstraZeneca ми будемо щеплювати тільки медпрацівників ковідних лікарень. Інші медпрацівники - сімейні лікарі, екстрена медична допомога, працівники інших лікувальних закладів підлягають вакцинації на другому етапі, який може розпочатися ще під час проведення першого".

 

Як ми повідомляли, першою серед криворізьких медиків вакцинацію від Covid-19 пройшла Ольга Шевченко, завідувачка приймального відділення інфекційного стаціонару Кривого Рогу.

 

Нагадаємо, згідно з Дорожною картою з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні, імунізація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. Усі щеплення добровільні й безоплатні.

Дізнайтеся більше про вакцинацію від COVID-19 на сайті vaccination.covid19.gov.ua

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: