Вакцинація у період війни: що потрібно знати та до кого звертатися у Кривому Розі?

ПРЯМА МОВА
16.06.22 - 11:32

На період війни планові щеплення ніхто не скасовував. Лікарі наголошують, що зупиняти вакцинацію під час пандемії не можна, адже від цього залежить колективний імунітет. Про вакцинацію наші журналісти поспілкувалися з лікаркою-педіатринею першої амбулаторії ЦПМСД № 5 Іванною Кедровською.

-Як подбати про первинний вакцинальний комплекс, не порушуючи календар щеплень?

-Курс первинного вакцинального комплексу – це курс профілактичних щеплень, які необхідні для імунітету. Починаючи з народження дитини, у пологовому будинку роблять перші вакцинації і протягом перших двох років, завдяки профілактичним оглядам, ми можемо здійснити цей первинний комплекс. Враховуючи воєнний час і зміни в кількості штатів, ми повністю охоплюємо роботу, необхідну для амбулаторії.

 

 

-Чи доступні зараз всі вакцини?

-Для забезпечення рутинної вакцинації все є. На території України є всі вакцини, проте, на жаль, є проблема з логістикою і правильним транспортуванням.

 

 

-Наразі для батьків є вибір вакцини?

-Так, батьки мають право на вибір. У нас є вакцини, якими безоплатно щеплюють, є такі, які батьки можуть закуповувати власним коштом, а є й ті, які ми рекомендуємо нашим пацієнтам (вони не входять в календар обов’язкових профілактичних щеплень, але рекомендовані ВООЗ).

 

 

-Як та куди звертатися переселенцям у Кривому Розі, якщо вони не мають декларації з лікарями?

-Насправді ми не прив’язуємось повністю до декларації. Вони звертаються до найближчої амбулаторії, і ми в повному обсязі надаємо допомогу внутрішньо переміщеним особам.

 

 

-Який порядок дій для батьків, що планують вакцинувати дитину?

-Якщо говорити про діток першого року життя, то вони звертаються до нас щомісяця щодо профілактичних оглядів. Ми їх запрошуємо і пропонуємо вакцинації, згідно з календарем. Або ж батьки самі телефонують. Наразі в лікарів є вільний час, тому ми маємо можливість запросити всіх діток до себе на прийом.

 

 

-Як діяти, якщо вакцинація потрібна негайно (вкусила тварина, травми тощо)?

-Це екстрена профілактика. Обов’язково пацієнти мають звертатися до травмпункту для того, щоб провести первинну хірургічну обробку. Якщо це були укуси тварини,  то ми проводимо антирабічну вакцинацію сироваткою. Якщо це були травми, пошкодження, рани, опіки, відмороження або пологи не в медичному закладі, то ми пропонуємо провести вакцинацію проти правця.

 

 

-Що необхідно знати батькам, щоб вакцинація пройшла безпечно?

- Найважливіше – гарний настрій. Ніякі попередні заходи не можуть змінити ситуацію. Проте, якщо є температура після вакцини 37.5, то ми її збиваємо, або болить місце ін’єкції – знеболюємо. Ми все це проговорюємо під час консультацій.

 

 

-Коли варто відмовитися від вакцинації або відтермінувати її?

- Якщо говорити про відмову або відтермінування, то на це є тимчасові або абсолютні показання, які враховує лікар-педіатр.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: