Верховна Рада зі скандалом та блокуванням трибуни прийняла закон про олігархів

РЕЗОНАНС
23.09.21 - 14:04

Верховна Рада прийняла скандальний закон про олігархів. Він, зокрема, передбачає створення реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті. 

Ухвалення не минуло без інцидентів. Депутати намагалися заблокувати трибуну та навіть відсторонити головуючого на засіданні Руслана Стефанчука. "Слуга народу" вирішила розглядати законопроєкт про олігархів "швидким шляхом", інші партії заблокували трибуну.

 

Глава фракції "СН" Арахамія заявив, що за таке рішення "слуги народу" голосували руками. "Ми не рахували. Візуально була більшість", - пояснив Арахамія

 

Почувши, що в такому випадку опозиція може заблокувати трибуну, нардеп підкреслив: "Нехай блокують. Якщо хтось хоче побачити, як хтось блокує трибуну, захищаючи олігархів, ми хочемо на це подивитися. Я впевнений, що кожен глядач теж це хоче дивитися. Але думаю, вони (опозиція. - Ред.) не будуть цього робити, тому що це виглядає погано". 

 

Опозиція, як і передбачалося, заблокувала трибуну Ради.

 

Нагадаємо, Венеційська комісія наполегливо рекомендувала Україні утриматися від розгляду проєкту закону про олігархів до отримання її правового висновку. З представниками Офісу президента провів зустріч керівник відділу конституційної юстиції Секретаріату Венеційської комісії Шнутц Рудолф Дурр.

 

Комісія вважає, що прийняття законопроєкту в умовах відсутності висновку комісії буде вкрай негативним сигналом західним партнерам особливо з огляду на те, що Україна взяла на себе зобов’язання приводити законодавство до європейського зразку. 

Проєкт закону про олігархів викликав критику 4 з 5 парламентських фракцій, які підтримали ідею омбудсмена направити цей проєкт до Венеційської комісії. Причиною вказали "неконституційність норм цього законопроєкту і порушення ним базових прав людини".

 

 

Джерела - ТСН, Цензор.Нет

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: