Вітаємо морпіхів! 23 травня - День морської піхоти України.

СВЯТО
23.05.22 - 8:53

Сьогодні в Україні відзначають День морської піхоти -  професійне свято військовослужбовців морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України.

Історія свята
 

23 травня 1918 року гетьман всієї України Павло Скоропадський підписав указ з морського відомства «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». Першим комендантом першого полку морської піхоти став майор Іларіон Ісаєвич. У березні 1919 року полк морської піхоти був реорганізований в 1 Гуцульський полк морської піхоти чинної армії УНР. Частини морської піхоти УНР брали участь у Першому та Другому зимових походах армії УНР.

 

Хто такі морські піхотинці сьогодні
 

У наші дні війська морської піхоти входять до складу Збройних Сил України і є передовими з'єднаннями сил висадки. Підрозділи морської піхоти ВМС ЗСУ - високопрофесійні, патріотичні та віддані бійці. Морська піхота діє у складі тактичних та оперативно-тактичних десантів, захищає території базування ВМС, островів, портів, аеродромів та інших важливих ділянок та об'єктів. Також морпіхи захищають узбережжя та інші стратегічні об'єкти.

 

Сучасна морська піхота використовує автоматичну стрілецьку зброю, танки, артилерію, протитанкові та зенітні установки, бронетранспортери. Велика увага приділяється плаваючій техніці та машинам високої прохідності.

У російсько-українській війні наші морпіхи уславили себе і на захисті Маріуполя, героїчно утримуючи оборону міста понад 80 діб.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: