Врятуйте чиєсь життя! У Кривому Розі катастрофічно не вистачає донорів

ЗДОРОВ'Я
10.12.21 - 15:41

У Кривому Розі, як і по всій Україні, наразі дефіцит донорської крові. Ще на початку цього року в міській станції переливання щодня приймали 70-80 донорів, зараз же їх поменшало вдвічі. 

«У місті катастрофічна ситуація з донорською кров'ю. Щодня здають кров близько 30 людей, а потрібно не менше 100, аби врятувати чиїсь життя. Взагалі, в центрах крові України, з донорами і запасами компонентів крові, ситуація критична», - зазначила заступниця генерального директора міського підрозділу Дніпропетровської обласної станції переливання крові Людмила Деркач.

 

 

Фахівці припускають, що зменшення кількості донорів пов’язане з пандемією. Люди або самі бояться інфікуватися і не хочуть зайвий раз відвідувати медзаклади. Або думають, що після хвороби на ковід, не можна здавати кров. Медики ж запевняють: вже за місяць після одужання від коронавірусу можна стати донором. Виняток становлять лише тяжкі форми хвороби з ускладненнями. 

 

 

«Донором може бути будь-яка здорова людина від 18 до 60 років, у якої немає серйозних хронічних захворювань або вроджених вад. Зокрема, це й ті, хто перехворів на ковід у легкій формі. Але якщо була серйозна форма, є ускладнення, людина, наприклад, приймає постковідні препарати, тоді мінімум пів року здавати кров не рекомендують», - пояснила лікарка-трансфузіологиня Алла Колєснікова.

 

 

Людям після 40 років здавати кров навіть корисно, зауважують лікарі. Адже донори здають безкоштовний аналіз крові, зокрема на рівень гемоглобіну та виявлення небезпечних інфекцій, за які в приватних діагностичних центрах потрібно викласти чималі гроші. Тож можна не лише зробити гарну справу, а й перевірити стан свого здоров'я. 

 

Здача крові також позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, зменшує  ризик розвитку раку, серцевих нападів та інсультів. Доведено навіть, що процедура допомагає спалити зайві калорії. 

 

Крім цього, донори мають соціальні пільги: їм надають день звільнення від роботи, виплачують 90 гривень компенсації на харчування. А тим, хто здає кров двічі на рік максимальними дозами у 450 грамів, лікарняні оплачують стовідсотково, незалежно від стажу роботи. Але найголовніше - донорство дає іншим людям шанс на життя. 

 

Готуватися до здачі крові потрібно заздалегідь. Треба мати при собі необхідні документи: паспорт та ідентифікаційний код. 

 

Детальна інформація про те, що робити донору до, під час та після процедури є тут.

 

У Кривому Розі зараз більше 2 тисяч почесних донорів . Активні у цій справі студенти медколеджу, Інституту внутрішніх справ та члени "Червоного хреста". 

 

Долучитися й поповнити міський банк крові може майже кожен. Завершіть рік доброю справою.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: