Вшануємо жертв кривавого лихолітття. Сьогодні День пам'яті та примирення

ПОДІЯ
08.05.21 - 9:12

Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни. Він присвячений пам’яті численниих жертв тієї страшної, кровопролитної, людиноненависницької бійні.

За роки Другої світової загинули близько 8–10 мільйонів жителів України - наших батьків і дідів.

 

Ми уклінно вшановуємо подвиг українського народу, його визначний внесок в перемогу Антигітлерівської коаліції. Висловлюємо подяку усім борцям з нацизмом.

 

Ця страшна війна забрала життя до 85 мільйонів людей в усьому світі. Їхні життя були обірвані насиллям світового масштабу.

 

Наша пам'ять і шана - людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим, – усім загиблим і тим, хто вижив та пройшов крізь кола того пекла. Тим, хто поліг на її фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Нагадаємо, 7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. З цієї нагоди цього дня в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування. Однак на вимогу Кремля, 8 травня 1945 року, о 22:43 за середньоєвропейським часом, у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один «Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини». По своїй суті він підтвердив аналогічний документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і час припинення вогню – 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

 

У листопаді 2004 року рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. Україна підтримала цю ініціативу.

 

Символом цього дня з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: воно символізує кривавий слід від кулі. Гасло - "Ніколи знову!" 

 

У Кривому Розі цими днями відбуваються вшанувальні заходи. До підніжжя пам'ятників героям, меморіалів та стел криворіжці покладуть квіти і згадають безсмертний подвиг своїх предків, які принесли їм мир, здолавши ворога й окупанта.

 

 

Джерело - Укрінформ.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: