А ви закуповуєтесь у «чорну п'ятницю»? Як не стати жертвою онлайн-шахраїв

КОРИСНО
26.11.21 - 11:42

Цього року через пандемію багато людей у «чорну п’ятницю» віддадуть перевагу онлайн-шопінгу. Проте, на жаль, через поспіх і метушню в цей день можна не тільки заощадити, але й стати легкою здобиччю шахраїв.

Щоб уникнути неприємних ситуацій, експерти YouControl радять ретельно перевіряти інтернет-магазини:
 

1. Насамперед, потрібно з’ясувати офіційну назву та код ЄДРПОУ (ідентифікаційний код) юриидичної особи або фізичної особи-підприємця, який здійснює продаж.

 

2. Далі треба перевірити юридичний статус (чи не перебуває в процесі припинення) і вид діяльності. Рекомендують обов’язково заглянути у розділ «Умови повернення товару», в якому можуть бути контактні дані саме юридичної особи. Якщо такого розділу немає на сайті, варто насторожитися.

 

3. Варто звернути увагу й на те, як давно працює інтернет-магазин, а також на його судову історію.
 

4. Якщо продавець – ФОП, потрібно перевірити його і як підприємця за тими ж критеріями. Якщо покупка дорога, не зайвим буде перевірити та фізичну особу – представника, директора або того ж ФОП. Іноді про людину можна знайти багато цікавого: судові справи, борги і навіть дані, що вона знаходиться в розшуку.

 

5. Пам'ятайте! Використовуйте офіційні мобільні додатки. При оплаті не повідомляйте PIN чи паролі від особистих акаунтів будь-яких сайтів третім особам. Намагайтесь не використовувати передоплату, особливо, коли кошти перераховуються на звичайну (а не ФОПівську) картку продавця і ви не маєте можливості перевірити ПІБ отримувача.

 

«Якщо магазин працює офіційно, у нього має бути банківський рахунок ФОП або юрособи», — додали в YouControl.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: