Вибори в Кривому Розі: що зараз відбувається і коли серце заспокоїться

КОМЕНТАР
03.11.20 - 11:15

Минуло 8 днів від дати виборів, а підсумки й досі не підбиті. Учасники виборчого процесу зізнаються - такої складної кампанії давно не бачили. Зафіксовано вже більше півтори сотні порушень.

Поточну ситуацію про перебіг підрахунку голосів та здачі протоколів від комісій нам прокоментував голова Криворізької міської ТВК Валентин Орлов.

 

"Стосовно прийняття протоколів про підсумки голосування на виборах депутатів Криворізької міської ради і міського голови, наразі ми отримали відповідні протоколи від районних у місті ТВК – Покровського, Інгулецького, Тернівського, Металургійного і Довгинцівського районів (у Довгинцівському, щоправда, враховано тільки по виборах міського голови, а протокол щодо депутатів міськради вони привезуть пізніше). До нас ще не надійшли протоколи від двох районних територіальних комісій - Саксаганської і Центрально-Міської. Наскільки мені відомо, там є судові рішення провести повторний підрахунок голосів, але вони ще не вступили в законну силу. Протокол комісії Металургійного району ми повернули на уточнення. Із Тернівського повністю здали обидва протоколи. По виборах до обласної і районної рад – всі комісії здали протоколи. Щодо ДВК №121543, розташованої у КЗШ №130 в Довгинцівському районі, ми прийняли рішення провести повторний підрахунок голосів. Коли завершили підрахунок по виборах депутатів Криворізької районної ради, то виявили нестачу трохи менше 600 бюлетенів, які мали бути віднесені до невикористаних. Крім того, виявили 115 недійсних бюлетенів (майже 20 %). Це викликало наше здивування. Ми витягнули їх із пакунків з кандидатами. Відбракували, відкоригували результати і склали відповідний протокол, який врахуємо при підбитті підсумку", - пояснив Валентин Орлов.

 

Офіційні результати щодо виборів міського голови слід очікувати до 6 листопада (включно). До 3 листопада - дедлайн для оприлюднення підсумків виборів до обласної і районної рад. 

 

Поки що не зрозуміло, коли саме відбудеться другий тур голосування за кандидатів у мери міста. Законодавство визначає, що результати встановлюються не пізніше ніж на 12-й день після дня голосування, а повторне голосування призначають протягом 3-х тижнів.

 

"Призначення дати другого туру залежить від швидкості підрахунку голосів, тож дати в різних містах можуть бути різними", - зазначає голова правління мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: