"Вимагаю для себе смертної кари!" Батьки криворізького різника розповіли про сина

РЕЗОНАНС
09.11.20 - 11:59

Криворізька поліція веде розслідування трагедії в Металургійному районі Кривого Рогу, яка сталася в суботу, 7 листопада.

Як ми писали, протягом кількох годин 29-річний місцевий безробітний молодик нападав з ножем на випадкових перехожих. Двох чоловіків він зарізав насмерть, ще 8 людей поранив, серед них - 8-річного хлопчика. Під час затримання нападник називав себе то Осирісом, то Адамом, сином Бога, який "наказав йому вбити 15 людей". Молодик поводився як психічно хворий, ніс релігійну маячню, але ні алкоголю, ні наркотичних речовин у його крові проведені згодом експертизи не виявили.

 

Поліція провела обшук у квартирі затриманого, наркотиків там теж не знайшли, хоча в мережі люди називають його "закладчиком". Натомість на стінах квартири поліцейські побачили дивні малюнки і кола, намальовані від руки. Зі сміттєвого кошика витягли зошити з якимись цифрами і колами.

 

Батьки затриманого дали інтерв'ю журналістам видання "Факти".

 

«Він не пив і не курив, - розповіла мати нападника. - Тиждень тому я приходила до нього додому, тоді на стінах малюнків ще не було. Адвокат, якого надали синові, вважає, що він - у неадекватному стані. У кабінеті слідчого мій син кричав: «Я вимагаю для себе смертної кари!». Адвокат сказав, що в Україні вона скасована, тоді син попросив: «Прошу в порядку винятку!»

 

Мати нападника каже, що бачила сина в останній раз напередодні, увечері 6 листопада. Вони збиралися на сімейні посиденьки у бабусі: пили чай, розмовляли. Того вечора він був спокійний. Ніякої агресії не виявляв. Але за рік до того, що сталося, у молодого чоловіка траплялися короткочасні панічні атаки. 

 

"Син говорив, що йому страшно, він не може спати, снилися погані сни, - згадує жінка. - «Мені здається, мене хтось тягне в могилу, а ти мене рятуєш». Він сприйняв цей свій стан як загрозу для мене. Весь час дзвонив і питав: «Мамо, з тобою все в порядку? З тобою нічого не сталося?» Я тоді навіть спала у нього вдома дві ночі. Заварювала пустирник, робила масажі комірцевої зони. Він заспокоївся. «Мамо, у мене вже все пройшло». Коли ночувала, панічних атак у нього не було.

 

Дитинство у молодого чоловіка було непростим. Мати зізналася, що він був свідком насильства в сім'ї з боку батька, її колишнього чоловіка. Жінка каже, що боялася піти від чоловіка, тому що чужі діти нікому неї потрібні, але пізніше вони все ж розлучилися.

 

"Як моя дитина могла таке вчинити? Принести стільки горя людям? Мені дуже шкода загиблих і постраждалих. Ми всі в шоці й заціпенінні. Не можемо повірити. Що у нього було в голові? А може, це був не він? У школі син був атеїстом, не вірив у Бога. Навіть виносив зі своєї кімнати іконки, які я туди ставила. Потім, коли виріс, ми це питання не обговорювали. Син навчався платно в Криворізькому гірничорудному університеті. Але не було фінансів платити далі, і навчання довелося залишити. Працював автослюсарем, продавцем, охоронцем, збирачем меблів. Пів року був на заробітках у Чехії. Приїхавши додому, не зміг знайти роботу через карантин. Але він жив економно. Заощаджень вистачало. Жив один, бо з дівчиною вони розлучилися. Коли я до нього приходила, щотижня по вихідних, він постійно сидів за комп'ютером, дивився якісь відео. Він їх зупиняв, мені не показував. Ми слухали музику, розмовляли, будували плани. 17 листопада син мав їхати в Дніпро за візою в Чехію. Знову на роботу. Правда, не знаю, може, там змінилося щось через карантин".

 

Приїхавши з Чехії, чоловік став прихильником здорового способу життя, - згадує мати. Правильно харчувався. Говорив, що і жити треба правильно: не обманювати, не красти, не лаятися. Говорив це дуже серйозно, але без тиску.

 

"Вів здоровий спосіб життя, ходив у тренажерний зал. - Наркотики? - Ні. Я виросла в Кривому Розі і знаю, як виглядають наркомани. Вони загальмовані, зіниці розширені. Я б помітила. На психічні розлади син не хворів. Єдине - страждав від головного болю через підвищений тиск. Знайома психіатриня, якій я показала відео затримання сина, сказала: «Так він же неадекватний!». А інша лікарка запитала: «А він на Covid не хворів?» Зараз же стільки випадків, що у людей виникають ускладнення, часто страждає психіка. Бувають навіть самогубства. Я хочу у всьому розібратися. Буду просити, щоб у нього взяли тест на ковід. За два тижні до цього син перехворів із симптомами, схожими на ковід. У нього була висока температура, діарея, біль у грудях. Але до медиків ми не зверталися, тому що не було договору з сімейним лікарем".

 

«Він не терорист і не релігійний фанатик, - вступає в розмову нинішній чоловік Світлани, Андрій. - А президент Зеленський охрестив його «терористом» без суду і слідства і закликав покарати за всією суворістю закону. Причому в терміновому порядку. Я виріс на 95-му кварталі в Кривому Розі. Часто бачив Зеленського. Хочеться сказати йому: "Вова, що ж ти робиш?" Ну, захворіла людина. Як можна було, не маючи результатів експертиз, ніяких доказів, виступити з такою заявою? Сподіваюся, на хлопця не навішають все, що він робив і чого не робив. Думаю, що у нього просто знесло дах. А після таких заяв я став боятися за свою сім'ю. Чому поширюють відео, де вказані ім'я та прізвище, адреса? Хто дав дозвіл? Наше суспільство хворе. Де гарантія, що чергові божевільні не кинуться лінчувати рідних? Виходить, мені терміново потрібно свою сім'ю евакуювати? Не треба з нього робити монстра. Він - миролюбний хлопець. Тварин любив і підгодовував. Краще з'ясуйте, чому у нього «дах поїхав». Думаю, він попросив смертної кари, бо як син Божий хоче померти на хресті".

 

Джерело - Факти.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: