Виявили 250 порушників, 25 кг вибухівки, 35 кг наркотиків: як чотирилапі служать на кордонах України

ЦІКАВО
04.01.22 - 17:12

Кінолог із собакою – потужна сила в боротьбі з порушниками на кордоні, - кажуть у Державній прикордонній службі. Українські охоронці кордонів розповіли у фейсбук подробиці про своїх чотирилапих колег. 

На службі в Держприкордонслужбі перебувають близько 1600 собак 26 різних порід. У п’ятірку найпопулярніших порід службових собак прикордонників входять німецька вівчарка, бельгійська вівчарка (малінуа), англійський кокер-спанієль, лабрадор-ретривер та фокстер`єр. А серед «ексклюзивних», яких найменше в прикордонному відомстві, – бігль та різеншнауцер.

 

Протягом 2021 року, у відомстві народилося понад 70 цуценят німецької та бельгійської вівчарок. Прикордонники також закупили більше 70 німецьких, бельгійських та голландських вівчарок. На службі кінологи можуть використовувати й власних собак.

 

Переважно для навчання, дресирування та служби беруть собак віком від 10 місяців до 3-х років. "Виходять на пенсію" чотирилапі помічники у віці 8 – 9 років. Так, протягом року «пенсіонерами» стали понад 50 службових собак поважного віку.

 

У 2021 році Кінологічний навчальний центр Держприкордонслужби підготував майже 400 інспекторів-кінологів.

 

На службі прикордонники використовують розшукових собак – для пошуку та затримання правопорушників, а спеціальних собак – для виявлення наркотичних засобів, зброї та вибухівки. Також собак навчають виявляти й цигарки.

 

З цього року для спецпідрозділу ДОЗОР Держприкордонслужби почали готувати ще й пошуково-штурмових чотирилапих бійців, завданням яких є затримання озброєних злочинців та боротьба із тероризмом.

 

З використанням службових собак протягом 2021 року прикордонники затримали майже 250 порушників, виявили понад 180 одиниць різної зброї, більше 5,5 тисячі набоїв, 25 кг вибухових речовин та 35 кг наркотичних засобів. «Собаки-детектори» виявили більше 1 млн пачок контрабандних сигарет.

 

Фото - Державна прикордонна служба України.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: