Вже з наступного року в Україні технікуми та коледжі готуватимуть молодших бакалаврів

ОСВІТА
09.07.19 - 17:21

З 2020 року коледжі та технікуми почнуть готувати людей за фахом «молодший бакалавр». Відповідний закон «Про фахову передвищу освіту» підписав 6 липня Президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомили на офіційній сторінці Міністерства освіти і науки України у facebook.

 

Відповідно до нового законодавства, освіта для дорослих стане гнучкішою – людина зможе отримати кілька фахових освіт за бюджетні кошти впродовж життя; заклади освіти отримають нову систему державного фінансування; студенти зможуть вільно обирати форму навчання, зокрема, буде більше можливостей для дуальної освіти.

 

Згідно із документом, при закладі освіти діятиме наглядова рада, яка працюватиме над стратегічним розвитком закладу, шукатиме додаткові джерела фінансування, зможе впливати на керівництво у разі суттєвих проблем у діяльності. Керівника обиратимуть шляхом рейтингового голосування колективу. Крім того, строк перебування на посаді буде обмеженим.

 

За наявності ліцензії, коледжі та технікуми здійснюватимуть підготовку за коротким циклом вищої освіти або першим (бакалаврським) рівнем. Субвенція з держбюджету покриватиме здобуття повної загальної середньої освіти, а також підготовку за спеціальностями, яким надається особлива підтримка.

 

Не буде обмеження щодо віку студентів, кількості попередньо здобутих дипломів бюджетним коштом. З’явиться можливість формувати індивідуальні освітні траєкторії та надавати вибір форми освіти (мережева, дуальна, навчання на виробництві тощо).

 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон "Про фахову перевищу освіту" 6 червня. Він набуває чинності через місяць з дня його опублікування.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: