Як працюють подушки безпеки автомобіля?

РЕКЛАМА
17.05.22 - 10:58

Подушки безпеки належать до компонентів пасивної безпеки. Вони необхідні для мінімізації пошкоджень пасажирів та водія у разі зіткнення з перешкодою. Подушки безпеки щоденно рятують не одне життя. Їх ідея дуже проста – при зіткненні вони швидко надуваються, створюючи бар’єр між тілом та корпусом автомобіля.

Різновиди подушок безпеки

 

Найбільш популярними вважаються наступні типи:

  1. Фронтальні. Розташовані у передній панелі та рульовому колесі.
  2. Бокові. Сховані у спинках переднього ряду автомобільних крісел. Призначені для захисту тазу, черевної порожнини та грудної клітки.
  3. Шторки. Розташовується в зоні даху – у задній, передній чи центральній частині авто. Захищають голову від бокових зіткнень.

 

Окрім цих видів, на www.zapchast.com.ua також замовляють центральні подушки безпеки (встановлюються між пасажиром та водієм), колінні. Такі типи систем зазвичай використовуються на автомобілях класу Преміум.

 

Як функціонують подушки безпеки?

Високу швидкість наповнення подушок повітрям забезпечує газогенератор. Він є найскладнішою деталлю у системі. Генератор здатен наповнити подушки у 3 рази швидше, якщо порівнювати з кліпанням.

Подушки активуються, якщо автомобіль зустрічає перешкоду на швидкості руху від 20 кілометрів на годину. Сигнал подається від одного з датчиків, які знаходяться по периметру транспортного засобу. Він потрапляє на блок управління, який аналізує інформацію та подає команду на виконавчий пристрій. У газовому генераторі спрацьовує піропатрон з натрієвою кислотою. В процесі згорання вона виділяє азот, який і заповнює подушку.

 

Сучасні подушки роблять з нейлонової тканини, яка за характеристиками дуже схожа на парашутну. Кожна подушка має отвори, через які буде виходити газ. Швидке здуття необхідне для м’якості.

Більшість генераторів мають 2 патрони. Перший випускає газ на 80 відсотків. Якщо цього об’єму недостатньо, то активується додатковий патрон. Він робить подушку більш жорсткою. Таке рішення дозволяє системі реагувати на положення тіла, серйозність зіткнення - його кут та силу.

 

Заміна подушок зазвичай потрібна після активації, або при порушенні цілісності одного з компонентів. Нові подушки обирають за моделлю транспортного засобу, орієнтуючись на каталожний номер, або VIN. Подушки варто купляти тільки у перевірених місцях, та також варто впевнитися, що вони не були відновлені.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: