Які документи потрібні, щоб змінити постачальника газу?

КОРИСНО
27.11.20 - 14:33

Реформа ринку газу викликає у людей чимало запитань. Особливо, якщо йдеться про зміну газопостачальної компанії.

Що потрібно знати під час зміни газового постачальника?

 

 

Міф перший: Потрібна ціла купа документів, щоб змінити постачальника

 

 

Згідно з Правилами постачання природного газу, до переліку входять:

 

заява, яка підписана всіма власниками приміщення чи довіреною особою; 

паспорт та ідентифікаційний код власника житла; 

документи, що підтверджують право власності чи розпорядження житлом; 

EIC-код (це індивідуальний газовий номер споживача — у ньому вказані 16 цифр і букв).

 

 

Крім цього, компанія може попросити від громадянина останню платіжку за газ, де вказаний баланс рахунку та дані про останні платежі. Детальний перелік документів є на сайті постачальника, який готовий приймати нових клієнтів.

 

Продавці газу детально вказують на своїх сайтах, які саме документи потрібно надати для переходу на вигідний тариф. Тому, якщо ви хочете, щоб укладання нової угоди відбулося без проблем, варто уважно вивчити умови зміни постачальника. Тоді вся процедура мине швидко, за 5-7 робочих днів.

 

Важливо, що відсутність індивідуального газового лічильника не є перешкодою для зміни постачальника. Угода про постачання газу із попередньою газовою компанією розривається автоматично з моменту укладання угоди із новою.

 

Міф другий: Змінити постачальника газу може будь-яка людина

 

Укласти контракт з новою постачальною компанією може лише той, хто має на це право. Це може бути власник квартири або будинку. Якщо ж власників декілька – необхідно заручитися згодою на зміну продавця палива від усіх співвласників. Їхня згода засвідчується підписом на заяві приєднання.

 

Також бувають ситуації, коли зміною постачальника займається стороння людина. Треба пам'ятати: це можливо здійснити лише тоді, коли така людина має офіційну довіреність від власника житла.
До заяви потрібно долучити копії всіх документів, які просить постачальник. Саму заяву постачальник пропонує підписати або від руки (для цього її потрібно роздрукувати, а потім завантажити фотокопію через сайт), або ж за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП).

 

Міф третій: Якщо подати просто документи – і так переведуть

 

Споживач може перейти до нового постачальника газу лише за наявності правильно оформленої заяви. Як коректно заповнити заявку онлайн? Давайте розглянемо на прикладі газопостачальної компанії "Нафтогаз України". Для цього треба зайти на ресурс gas.ua і вивчити розділ "Стати нашим клієнтом".

 

Тут вказано, що в заявці необхідно перерахувати такі дані: прізвище, ім'я, по батькові; ідентифікаційний код, номер телефону та електронну пошту. Також потрібно вказати дані об'єкта газопостачання (наприклад, приватний будинок або комунальна квартира), облгаз. Важливо уточнити й тип споживання блакитного палива — приготування їжі, опалення, підігрів води. Звичайно ж, треба правильно вказати ЕІС-код. Крім того, потрібно уточнити, чи є субсидії або пільги.

 

Коли всі дані вказано в заяві, бажано уважно перевірити інформацію. Це важливо, адже якщо буде вказана найменша помилка, наприклад, в ЕІС-коді, тоді заявку доведеться переробляти.

 

Детальніше про правила зміни газопостачальної компанії можна прочитати в інфографіці.

 

 

Джерела: ТСН.ua і компанія "Газ України". Фото на прев'ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: