"Якщо не виправити ситуацію – буде проблема національного масштабу", - Микола Колесник про РРО

ПРЯМА МОВА
19.01.22 - 13:18

Із 1 січня фізичні підприємці другої, третьої та четвертої груп мали перейти на використання звичайних або програмних реєстраторів розрахункових операцій за реалізовані товари чи послуги.

Ресторани і кафе, підприємства побутових послуг, туроператори, продавці текстилю та інші відтепер зобов'язані видавати фіскальний чек споживачам. Про те, як позначилися  нововведення на діяльності фізичних осіб- підприємців, наші журналісти поспілкувалися з громадським діячем Миколою Колесником.

 

-  Такий процес як фіскалізація що має на меті? Для кого користь: для підприємця чи споживача?
 

 - Я б починав не з фіскалізації, а з того, щоб усі працювали в рівних умовах. Коли люди в різних умовах конкуренції – то хтось не виживе. Коли людину від чека, від комунальної платіжки завантажують додатковими податками, комунальними розрахунками (ціна зросла в рази), а поряд хтось «під дахом» недоброчесних правоохоронців займається таким же бізнесом, не сплачуючи податки та послуги, – це нерівні умови. Потрібно спочатку цю проблему вирішити, щоб була чесна конкуренція та однакові умови.

 

- Чи мають можливість підприємці у вільному доступі придбати апарати?
 

- Судячи з реакції підприємців, вони дійсно обурені, бо черга на придбання апаратів розписана на 3 місяці, тобто просто фізично їх зараз встановити неможливо.

 

-  Експерти кажуть, що з перспективою нових витрат насувається і підвищення цін на товари та послуги. На вашу думку, закупівля касових апаратів, їх обслуговування, збільшення штату працівників у колективі вплинуть на підприємців і споживачів?
 

- Це додаткова витрата для бізнесу, який нині переживає не найкращі часи. Купівельна спроможність населення падає, бо людям приходять підвищені комунальні платіжки, а зарплата залишається незмінною. Не можна вирішувати проблеми держави за рахунок малого та середнього бізнесу. Не вистачить ніякого місцевого бюджету для того, щоб полегшити містянам життя.

 

-  Чи виправдана система штрафів за неправильний фіскальний чек?
 

- Коли закон писали, то не врахували думку підприємців. Систему штрафів потрібно відтермінувати на квартал або навіть на пів року, щоб люди були готові увійти до цієї системи. Не потрібно фіскальним органам забирати останні гроші у малого та середнього бізнесу. Держава має звернути на все це увагу, бо якщо не виправити цю ситуацію – це буде проблема національного масштабу.

 

-  Експерти кажуть, що комунікаційна програма провалена. Як наразі можна владнати ситуацію на користь для всіх?
 

- Потрібно відтермінувати систему штрафів. За цей час необхідно внести зміни до закону та врівноважити ціни на опалення в платіжках, обов’язково враховуючи думку підприємців.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: