"Якщо ви зі мною, я витримаю": заарештований у Криму криворізький журналіст звернувся до друзів

РЕЗОНАНС
11.05.21 - 10:23

Криворізький фрілансер, журналіст "Крим.Реалії" (Радіо Свобода) Владислав Єсипенко на своїй сторінці, після двомісячного мовчання у соцмережі, опублікував звернення до друзів і всіх, хто вболіває за його долю.

Як ми писали, уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка заарештувала у Криму ФСБ Росії. Журналіст висвітлював соціальну й екологічну проблематику, знімав опитування кримчан. Був затриманий співробітниками 10 березня 2021 року за звинуваченням нібито у зборі інформації «в інтересах спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою».

 

Після арешту, протягом 27 днів до Єсипенка не допускали незалежних адвокатів. У той же час інтерв’ю з ним показав російський державний телеканал «Крим 24»: на відео, опублікованому на сайті каналу, Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту Крим.Реалії, а також сказав, що дублював відзняте відео українським спецслужбам. Але на засіданні суду в Сімферополі, куди був допущений незалежний адвокат, Владислав заявив про тортури з боку російських спецслужб. Там же Єсипенко відмовився від адвоката за призначенням. Суд залишив криворіжця під вартою.

 

 

Лист Владислава:

"Так, два місяці відсутності в ФБ це дуже багато. Відповідаю всім, хто писав мені у приват: «Куди ви зникли?» Я не впав, не пропав, не захворів, чи не емігрував, не потрапив під коня. Я в СІЗО. Чотири роки я працював позаштатним журналістом Радіо «Свобода» (проєкт Крим.Реаліі), періодично виїжджаючи на півострів з материка. Ця інфа для тих, хто не підозрював. 9 березня я знімав відео в Сімферополі. Люди йшли класти квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку. Зняти це було дуже важливим для редакції. Наступного дня мене схопила ФСБ, після чого російські ЗМІ стали говорити, що я - іноземний агент, викритий шпигун, засланий козачок, «жертовний баран», інформатор спецслужб, як там мене ще називали? «Терорист із гранатою» Адже в салоні моєї машини (який збіг!) ФСБшники знайшли гранату, яку самі ж і підкинули. Якщо ви читаєте ці рядки, значить, я після тортур вижив ... Мій мозок не вибухнув, серце не зупинилося, очі не витекли, а руки не втратили здатність писати, чому я дуже радий. І я навіть зміг передати листи на волю. Поки є можливість, хочу сказати моїм друзям, моїм адвокатам Олексію Ладину, Емілю Курбедінову, Тарасу Омельченку і моїм колегам, а також моїм рідним, величезне спасибі за те, що намагаються висмикнути мене звідси. Знаючи долі попередніх політв'язнів Балуха Володимира, Олега Сенцова і багатьох інших, розумію, що шлях буде довгим. Але якщо ви зі мною, я переживу все. Я витримаю"...

 

На зображенні може бути: 1 особа та текст «FREE Vladıslav Esipenko»

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: