З 1 листопада в Україні почнуть діяти нові правила дорожнього руху. Що зміниться?

ВАЖЛИВО
25.10.21 - 15:38

Згідно з постановою уряду, від 1 листопада цього року почнуть діяти нові правила дорожнього руху. Найсуттєвіші зміни - обмеження швидкості за межами населених пунктів, що регулюватимуть шириною розмітки, та нові дорожні знаки.

Рухатися зі швидкістю 110 км/год буде заборонено, якщо елемент дороги, що відокремлює транспортні потоки протилежних напрямків, не виділено розміткою 1.2 (раніше було 1.1 або 1.2). Розмітки різняться між собою шириною - до 15 см і 20 см відповідно.

 

З’явиться багато нововведень для велосипедистів. З 1 листопада вводять нове визначення велосипедної доріжки та вперше вносять поняття «велосипедна смуга» і «велосипедний переїзд» (місце перетину перехрестя доріг).

 

Також діятимуть детальні правила щодо того, як повинні переміщатися велосипедисти. Будуть вказані їхні права та обов'язки.

 

З'являться нові дорожні знаки: житлова зона, пішохідна доріжка, початок населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборона руху транспортних засобів, автозаправні/електрозарядні станції, місце для зарядки електромобілів, платна дорога та її кінець, острівець безпеки, діагональний пішохідний перехід та інші.

 

 

Також змінять поняття державних доріг. Замість трьох загальноприйнятих типів - «міжнародного», «національного» та «регіонального», буде діяти і четвертий - «територіальний».

 

«Зміни в основному зумовлені необхідністю приведення положень правил дорожнього руху у відповідність до національних стандартів України, які розроблені з урахуванням вимог Конвенції про дорожні знаки та сигнали», -  повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький у Facebook.

 

З детальним переліком нових правил можна ознайомитися тут.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: