З 17 січня у тиражі з’являться ювілейні монети на честь 100-річчя з дня Соборності України

ЦІКАВО
15.01.19 - 12:07

Національний банк України (НБУ) випустить пам'ятну монету, присвячену сторіччю з дня проголошення «Акту про об'єднання України». – Сьогодні.

Номінал монети – 5 гривень, тираж – 40 тисяч штук. Придбати сувенірну монету можна буде з 17 січня 2019 року.

 

На аверсі монети розміщено малий Державний герб України, під ним – напис "Україна", в центрі на дзеркальному тлі шрифтова композиція з абревіатур УНР/ЗУНР; внизу на матовому тлі номінал "5 гривень", по боках від якого – стилізований рослинний орнамент, внизу – рік карбування монети "2019" і логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

 

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акту про об'єднання. Латентним зображенням на тексті проглядається тризуб. Ліворуч і праворуч від напису розміщені медальйони із зображенням символів Західної України (лева) і центральної України (Архангела Михаїла), від яких вгору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових гілок. Внизу – напис півколом – "100 років Акту про об'єднання".

 

" 22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійській площі в Києві відбулася подія, яка стала підсумком відповідного підготовчого процесу, – був проголошений Акт про об'єднання українських земель, в якому зазначалося, що відтепер український народ має змогу об'єднати зусилля всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Українську державу", – зазначили в НБУ.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: