З 2021 року влада почне перевіряти отримувачів субсидії і забирати гроші у порушників

ВАЖЛИВО
13.12.20 - 9:27

У Мінсоцполітики України затвердили процедуру перевірки громадян, які отримують від держави субсидії на оплату послуг ЖКГ.

Починаючи з 2021 року,  перевірка буде проходити в три етапи, а порушників зобов'яжуть повернути отримані кошти.

 

Нова процедура верифікації субсідіантів вже затверджена.

 

Документи про доходи українців будуть міститися в спеціальній загальній базі, де буде враховуватися інформація про покупки, майно і виплати. Раніше деякі громадяни не могли отримати субсидію. Наприклад, мова йде про людей, чиї діти живуть за кордоном. Тепер ця інформація буде міститися в базі, а значить, громадяни зможуть розраховувати на державну допомогу.

 

У той же час, допомогу нерідко отримували громадяни, які володіють рухомим і нерухомим майном.

 

Держава намагається "відсіяти" осіб, яким не надають пільги, і направити допомогу тим, кому це дійсно необхідно.

 

Забрати субсидію можуть в тому випадку, якщо її одержувач володіє будинком з площею понад 200 квадратних метрів або квартира загальною площею понад 120 квадратних метрів. Також субсидію можуть забрати у осіб, що володіють автомобілем, якому не більше 5 років.

 

Також це може трапитися з громадянами, які зробили покупку на суму понад 50 тисяч гривень. Це стосується і осіб, які не платили ЄСВ протягом трьох місяців і не перебували на обліку на біржі праці.

 

Більш того, одержувачі субсидії, у яких виявлять ці порушення, будуть зобов'язані повернути державі все неправомірно отримані кошти.

 

Як будуть проходити три етапи перевірки отримувачів субсидії?

 

Спочатку дані з поданих громадянином документів на отримання субсидії перевірять по загальній базі. Другий етап перевірки починається з моменту призначення субсидії і триває протягом усього час отримання держдопомоги. Необхідно повідомляти про зміну сімейного статусу, великі покупки та інші подібні зміни. Якщо цього не відбувається, починається третій етап перевірки, який проводиться в ручному режимі. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: