"За заслуги перед містом" нагородили криворізького пошуковця Ярослава Жилкіна

ПОДІЯ
20.05.21 - 12:49

Відомого криворізького пошуковця, керівника Всеукраїнської громадської організації "Союз "Народна пам'ять" Ярослава Жилкіна нагородили міською відзнакою "За заслуги перед містом" 2 ступеня.

12 років тому Ярослав звернувся до пошуковців з проханням допомогти йому знайти діда, який зник безвісти в роки Другої світової. Звернувся, та так і прикипів душею до цієї роботи.

 

Потім були перші знайдені бійці. Вже згодом Ярослав зізнався, що якось вночі вони йому наснилися. І тоді він промовив уголос: "Я поховаю вас. Обіцяю!"

 

Пізніше виникла ідея об'єднати пошуковців всієї України в єдиний потужний загін. І ВГО "Союз" Народна Пам'ять" цього року виповнюється 10 років. Увесь цей час організація працює без будь-якої державної підтримки.

 

"А потім був 2014-й рік... Після Савур-могили стало зрозуміло, що наших загиблих нема кому повертати додому. Далі все розвивалося швидко і криваво. Ярослав взяв на себе відповідальність за повернення додому тіл наших загиблих бійців. І ті пошуковці, які були поряд всі попередні роки, без сумнівів пішли за ним. Потужним загоном на ім'я "Чорний Тюльпан". Два з половиною року (з 2014-го до середини 2016-го) він забезпечував щоденну і безперебійну роботу пошуковців по обидві сторони лінії розмежування", - із захопленням і повагою розповідає про колегу пошуковиця, журналістка "Рудани" Вікторія Сімкіна.

 

Ярослав Жилкін має нагороди від Міністерства оборони України, відзначений почесним орденом "Народний Герой України".

 

Про роботу криворізьких пошуковців ми часто розповідаємо у наших новинах. Їхня праця знаходить вдячний і щемний відгук у серцях багатьох українців, які лише через багато років дізнались від пошуковців про долю своїх полеглих на фронтах дідів, місця їх загибелі та поховання.

 

Як ми писали, наприкінці квітня пошуковці української організації "Союз Народна пам'ять України" та їхні колеги з "Військової археології" зустрілися на нейтральній смузі пропускного пункту Сеньківка, щоб обмінятися рештками 13 бійців Червоної Армії. Солдати Другої світової нарешті повернулися додому з забуття...

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: