Загроза минула, робота шахти ім. Артема зупинена не буде, - АрселорМіттал Кривий Ріг

БІЗНЕС
28.11.19 - 14:30

«АрселорМіттал Кривий Ріг» зможе продовжити видобуток руди у шахті ім. Артема. Про це повідомили на підприємстві. 

Як ми писали, у листопаді «АрселорМіттал Кривий Ріг» заявив, що буде змушений зупинити роботу своєї залізорудної шахти ім. Артема в разі підвищення ренти на видобуток залізної руди відповідно до законопроєкту №1210, внесеного на розгляд Верховної Ради.

 

"Загроза припинення видобутку руди у шахті ім. Артема з 1 грудня минула – низку наказів щодо цього скасував новий керівник Державної служби геології і надр України Роман Опімах, усунувши колізію, яка виникла при його попередниках.

Ще у жовтні 2007 року «АрселорМіттал Кривий Ріг» отримав спеціальний дозвіл (ліцензію) на видобуток руди на родовищі «Рудник ім. Кірова» (поле шахти ім. Артема). ЇЇ було видано на дві ділянки – видобуток руди підземним способом (до горизонту 1135 метрів) і відкритим (кар'єр «Південний»).
 

У листопаді 2014-го видобуток у кар'єрі був припинений через високий коефіцієнт вскриши та низьку рентабельність.

 

У 2015–2016 рр. підприємство підготувало техніко-економічне обґрунтування про недоцільність подальшого видобутку у «Південному». У вересні 2017-го Держгеонадр виключила права на цю ділянку у «АрселорМіттал Кривий Ріг» і за два місяці передала їх іншій компанії – «Рудомайн», видавши їй на це ліцензію.
 

Однак історія отримала несподіване продовження. У 2018 році Держгеонадр за результатами своєї перевірки зауважила, що «АрселорМіттал Кривий Ріг» припустився трьох порушень, і вимагала їх усунути. Два з них підприємство виконало.

Так, був змінений проєкт з розкриття та розробки горизонту 1135 метрів, а також скоригована програма робіт у шахті (після виключення «Південного» проєктну потужність знизили з 2 до 1,5 млн тонн на рік).

Стосовно третьої претензії, то Держгеонадр вказувала, що підприємство не виконало комплекс заходів з… консервації ділянки на «Південному». Формально це передбачає один із пунктів особливих умов ліцензії (при тому, що у кар'єрі вже давно законно працювала інша компанія, яка отримала на це усі права). Здавалося, це просто – внести зміни до документа.

 

«АрселорМіттал Кривий Ріг» подає заяву, але зміни чомусь служба вносить не у повному обсязі. При цьому у квітні 2019 року видає наказ про призупинення дії ліцензії, а значить – виникає загроза припинення видобутку у шахті, в якій працює майже 1000 осіб.

Усі звернення підприємства залишаються без відповіді. І лише з приходом Романа Опімаха, призначеного Кабміном 6 листопада (у Держгеонадр за останні декілька років змінилося декілька керівників), питання було вирішене оперативно й без зволікань. Тиждень тому, 22 листопада, робоча група з питань надрокористування ухвалила необхідні рішення, а новий глава Держгеонадр скасував низку загрозливих наказів. Таким чином, підприємство отримало право продовжувати видобуток у шахті та внести необхідні зміни до ліцензії у повному обсязі", - констатують на АМРК.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: