Загибель криворізьких десантників в Іл-76. Терористів заочно засудили до довічного ув’язнення

ПОДІЯ
27.01.22 - 15:55

До довічного ув’язнення заочно засудили терористів, які у 2014 році над Луганськом збили український літак Іл-76. У ньому загинули 49 військовослужбовців, серед яких були і семеро криворіжців: шестеро десантників Валерій Алтунін, Павло Коснар, Антон Самохін, Євген Резніков, Ілько Гайдук, Станіслав Дубяга і член екіпажу Олександр Ковалік.

У Дніпрі набув чинності вирок суду за збиття ракетною установкою військово-транспортного літака Іл-76 ЗСУ. Від влучання снаряду, літак загорівся і впав - дев’ять членів екіпажу та сорок військовослужбовців загинули. Розгляд доказів тривав більше 5 років.

 

Колегія суддів Красногвардійського районного суду Дніпра прийняла процесуальне рішення щодо вини організаторів та осіб, причетних до теракту. Після розгляду апеляційної скарги, яка тривала майже рік, винесли вироки трьом терористам.

 

Так званий голова терористичної організації «ЛНР» І. Плотницький, який на час скоєння злочину був командиром незаконного збройного формування «батальйон «Зоря», разом з А. Патрушевим (на той час його заступником) та командиром незаконного збройного формування «Вітязь» О. Гурєєвим були безпосередніми організаторами терористичного акту. Вони влаштували засідки та керували групами бойовиків, озброєних переносним зенітно-ракетним комплексом, які перекривали авіаційне сполучення аеропорту Луганська.

 

Організатора та причетних до теракту визнали винними за наступними статтями ККУ: ч.2 ст.260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань); ч.3 ст. 258 (терористичний акт); ч.2 ст.437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни).

 

Усім трьом терористам призначене покарання у вигляді довічного позбавлення волі, - повідомляє СБУ. 

 

Як ми писали, за службову недбалість у цій справі також судили і українського генерал-майора Віктора Назарова, який попри небезпеку таки відправив літак в аеропорт окупованого Луганська. Справа була резонансною, протягом 5 років тривала довга судова тяганина. Врешті, 21 травня 2021 року Верховний Суд України поставив остаточну крапку - ухвалив рішення визнати генерал-майора Віктора Назарова невинуватим у загибелі українських військових. Таким чином, поки що за їхню трагічну загибель так ніхто і не поніс покарання...

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: