Захистити ФОПи від знищення! Міськрада Кривого Рогу звернулася до керівництва країни

ВАЖЛИВО
14.01.22 - 10:32

Захистити ФОПи від знищення - міськрада Кривого Рогу звернулася до керівництва країни та НАК «Нафтогаз» з вимогою знизити ціну на газ, а отже, тарифи на тепло для малого та середнього бізнесу.

У зверненні депутатів міської ради озвучено вимоги переглянути встановлену наказом Міністерства регіонального розвитку методику №315, яка передбачає підвищення коефіцієнтів на оплату тепла для підприємців та внести зміни до Закону України N2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» про відключення від централізованого опалення, щоб передбачити можливість відключення об'єктів малого бізнесу в індивідуальному порядку. 

 

За це звернення проголосували депутати фракції Блоку Вілкула «Українська перспектива», ОПЗЖ та ЄС. Не підтримали звернення на захист підприємців депутати фракції «Слуга народу».

 

Критична ситуація через зростання цін на енергоресурси склалася для підприємців по всій Україні. Про скорочення та зупинку виробництва заявляють цілі галузі.

 

На позачерговій сесії Криворізької міської ради розглянули петицію криворізьких підприємців з вимогою знизити тарифи на теплову енергію, яка через зростання цін на енергоресурси, що встановлюються у Києві, підвищилася по всій країні у 4 рази, що поставило під загрозу діяльність тисяч ФОПів. Підприємці Кривого Рогу звернулися до Криворізької міської ради з петицією, де називають ці дії державних органів влади не інакше як «знищенням малого бізнесу найжахливішим способом».

 

В.о. міського голови Юрій Вілкул перед голосуванням сказав: «Я завжди був і буду на боці криворіжців. Упевнений, що більшість депутатів також. Ми маємо підтримати наших підприємців. Так, закони та постанови, прийняті у Києві, мають вищу юридичну силу, ніж будь-які рішення міськради. Ми не можемо їх скасувати. Але ми повинні використовувати всі юридичні та інші можливості, щоб допомогти підприємцям. Я закликаю підтримати цю петицію. Також, буде створено комісію, куди увійдуть і депутати, і підприємці, і фахівці підприємств».

 

Після розгляду петиції, з ініціативи депутатів Блоку Вілкула «Українська перспектива» було ухвалено рішення направити термінове звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради та НАК «Нафтогаз України».

 

Виступаючи на сесії, депутат від Блоку Вілкула Вікторія Третяк сказала:

«По всій країні склалася критична ситуація для ФОПів, підприємств малого та середнього бізнесу у зв’язку із багаторазовим збільшенням цін на газ для виробництва теплової енергії, який відпускається дочірнім підприємством НАК «Нафтогаз» (ТОВ «Нафтогаз Трейдинг») «іншим споживачам» виключно за ринковими цінами і, як наслідок, багаторазовим зростанням тарифів на теплову енергію. В умовах вкрай непростої економічної ситуації,  пандемії коронавірусу, платіжки за тепло, що підвищилися через зростання цін на енергоресурси в 4 рази у порівнянні з минулим роком, стають критичним ударом для сотень тисяч підприємців. Так, про намір скоротити та призупинити свій бізнес уже заявили молокопереробні підприємства, хлібозаводи та інші галузі бізнесу України. Водночас, згідно з Меморандумом між Кабінетом Міністрів України, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, АМУ та КМРВ від 30 вересня 2021 року жодних знижок на постачання газу для підприємців не передбачено. Ще 29 вересня 2021 року Криворізька міська рада, передбачаючи ці ризики, зверталася до керівництва країни та НАК «Нафтогаз України» з вимогою забезпечити постачання газу для населення, бюджетної сфери та інших споживачів Кривого Рогу за собівартістю його видобутку на території України (3500 грн за 1000 м. куб). Проте, наше звернення залишилося без відповіді».

 

Як було озвучено на сесії, у жовтні ТОВ ДК «Нафтогаз Трейдинг» продавало газ за ціною 24769 грн. за 1000 м. куб., у листопаді – 36424 грн. за 1000 м. куб., у грудні - 29105 грн. за 1000 м. куб. Доведена ціна на січень 2022 року – 38198 грн. тис. м3 з ПДВ. При цьому, теплопостачальні підприємства мають можливість закуповувати природний газ лише за цією ціною, яка визначена договорами з ТОВ ДК «Нафтогаз Трейдинг». Отже, не мають жодної можливості знизити тарифи.

 

Крім цього, для розрахунку тарифів на тепло для підприємців по всій країні з 2021 року стала застосовуватися методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг №315, встановлена ​​наказом Міністерства регіонального розвитку від 22.11.2018, з підвищуючими коефіцієнтами (до 1,5 рази) та теплопостачальні організації змушені її застосовувати відповідно до чинного законодавства. Що також викликає виправдане обурення підприємців.

 

Як наголосила депутат міськради Третяк: «Не маючи можливості платити за такими тарифами за опалення, багато підприємців готові взагалі відмовитись від послуг централізованого опалення. Проте, Законом України від 9 листопада 2017 року N2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» відключення від централізованого опалення передбачено лише всім будинком (а більшість об'єктів малого бізнесу розташовані саме у житлових будинках). Тобто, в межах чинного законодавства вони цього зробити фактично не можуть. Таким чином, малий і середній бізнес по всій країні, і в Кривому Розі, зокрема, виявився заручником цін на газ, що встановлюються в Києві і прийнятих державними органами законів і постанов».

 

Щоб не допустити закриття тисяч об'єктів малого та середнього бізнесу та скорочення сотень тисяч робочих місць, у своєму Зверненні Криворізька міська рада вимагає від органів центральної влади у найкоротші терміни ухвалити наступні рішення:

 

1. Забезпечити постачання газу теплопостачальним організаціям для виробництва теплової енергії для категорії «інші споживачі» (у тому числі, ФОП) якщо не за ціною собівартості газу українського видобутку, то за ціною, встановленою для населення – 7420 грн. тис. м3 з ПДВ. Це дозволить  теплопостачальним підприємствам, одразу знизити для них тарифи на тепло.

2. Переглянути рішення про застосування методики №315 та скасувати підвищуючі коефіцієнти для об'єктів малого та середнього бізнесу.

3. Внести поправки до Закону N2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги», який регламентує відключення централізованого опалення, та передбачити у ньому можливість відключення в індивідуальному порядку з подальшим внесенням змін до підзаконних актів, зокрема, наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 26.07.2019 № 169 «Про затвердження Порядку відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання та постачання гарячої води)».

 

Як наголошено в Зверненні: «Прийняття даних рішень перебуває виключно у компетенції органів державної влади. Від імені територіальної громади Кривого Рогу вимагаємо їх розгляду та прийняття у найкоротші терміни».

 

Нагадаємо, що за рішенням в.о. міського голови Юрія Вілкула, яке підтримала Громадська рада при виконкомі міськради, а також виконком міськради, для мешканців міста тариф на тепло в опалювальному сезоні 2021/22 років не був піднятий, а застосовується на тому ж рівні, що й у минулому опалювальному сезоні – 1701 грн. /1Гкал, незважаючи на обґрунтовані розрахунки теплогенеруючих підприємств, за якими тарифи на тепло для криворіжців у зв'язку з різким зростанням цін на енергоносії повинні бути підвищені на 31% і становити в середньому 2228 грн/Гкал.При цьому, варто зазначити, що подорожчання газу, електроенергії та інших складових тарифу, на які місто ніяк не впливає, призведе до збитків міста: від непідвищення цін на тепло для населення – 567 мільйонів гривень, а з урахуванням лікарень, дитячих садків та шкіл становитиме 1 мільярд 127 мільйонів грн.

 

 

Результати голосування за звернення до центральних органів влади щодо зниження ціни на газ - на фото нижче.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: