Засідання штабу: як Кривий Ріг готується зустріти небезпечну недугу?

ВАЖЛИВО
23.03.20 - 15:15

Сьогодні у Кривому Розі відбулося засідання оперативного штабу з епідемічної ситуації в місті. На ньому були присутні мер Кривого Рогу Юрій Вілкул, начальник управління охорони здоров'я Костянтин Мурашко, лікарі-інфекціоністи, керівники медичних закладів.

Мер запевнив криворіжців, що фахівці нині ретельно відпрацьовують ситуацію в лікарнях, які приймуть потенційних хворих на коронавірус.

"Ми маємо розробити методики, чіткий алгоритм дій кожного лікаря, кожного медпрацівника, - зауважив міський голова. - Зокрема, увага зараз приділена перехідникам для всіх апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), бо ж вони існують різних видів і різних виробників, а нам треба буде їх швидко підключити за потреби".

 

Мер закликав медиків до посиленої відповідальності під час боротьби з пандемією, а також попросив літніх містян-пенсіонерів залишатися вдома.

 

Призначені відповідальні за сектори життєдіяльності міста: забезпечення продуктами, ліками, транспортом, дезінфекцію доріг, зупинок, комунальний сектор, соціальні служби з обслуговування  населення на дому, робота волонтерів, доведення достовірної інформації до містян.

 

Начальник управління охорони здоров'я Костянтин Мурашко нагадав, що госпітальна база у Кривому Розі становить 175 ліжок. Основною лікарнею, яка прийме хворих на коронавірус пацієнтів, буде інфекційна: 

"У нашому місті загалом є 104 справних апаратів ШВЛ, які ми, у разі потреби, частково перенесемо в інфекційну лікарню. Нам необхідно інвентаризували обладнання, яке потребує ремонту. З резервного фонду виділені 1,5 млн гривень, щоб привести зламане до ладу. Також виділили гроші для придбання ще 24 апаратів ШВЛ. В інфекційній лікарні є киснева станція і забезпечене підведення кисню в 15 точок. Нам важливо також прорахувати максимальну потужність медобладнання, яке може бути задіяне, бо технічний бік питання важливий - електропостачання, комунікації. Інші лікарні теж отримали завдання підготувати госпітальну базу для ймовірних хворих. Паралельно ведеться робота з аптеками - за тиждень КП "Фармація" реалізувала 35 тисяч масок, 1,5 тонни літрів антисептику.Це теж має певний ефект у запобіганні поширенню коронавірусу. Просимо населення виконувати правила карантину! Стосовно епідстану в місті, ситуацію моніторимо у трьох напрямках - амбулаторна допомога (сімейні лікарі), швидка допомога і фахівці, до яких люди звертаються за вузьким напрямком. Крім того, до лікування хворих будуть задіяні 98 лікарів-анестезіологів. Є намір організувати їх навчання за сучасними протоколами".

 

За словами Мурашка, епідпоріг у місті не підвищується. На людей, які звертаються з ГРВІ і температурою, одразу звертають увагу, бо алгоритм надання допомоги пацієнтам з підозрою на коронавірус змінився - посилена увага тепер не лише до людей, прибулих із-за кордону, а й до тих, які приїхали з інших регіонів України. Щоденно первинка подає зведення: кількість громадян, які прибувають з інших областей, збільшується, але всі вони отримують допомогу і перебувають на самоізоляції.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: