Житломасив Південного ГЗК зустрів світанок Великої Перемоги

СВЯТО
09.05.19 - 8:23

За давньою криворізькою традицією, першими в Україні, о  4-ій ранку подвиг наших героїчних прадідів вшанували на житломасиві Південного комбінату.

На честь подвигу мільйонів солдатів, які віддали за мир свої молоді життя у Другій світовій війні, щороку вдосвіта у нашому місті відбуваються урочистості до Дня Перемоги.

 

Урочисту атмосферу свята на проспекті Південному створювали барабанщики, курсанти і ліцеїсти військових закладів, парад військової техніки.

Участь у параді взяли ветерани, мешканці ПівдГЗК, працівники комбінату, представники міської влади, народні депутати України, школярі й молодь.

 

До зібрання з привітальним словом звернувся міський голова Юрій Вілкул: "74 роки минуло...Ми вклоняємось сьогодні фронтовикам, ветеранам, працівникам тилу, усім, хто відстояв нашу Батьківщину й відновив наші міста, села, заводи й фабрики, - тим, хто дав нам життя. 

До війни у нашому місті мешкали 220 тисяч жителів, після війни їх залишилось 92 тисячі. Тепер ви бачите, яким стало наше місто завдяки тій Великій Перемозі, завдяки нашим ветеранам. Сьогодні на світанку квіти і слова вдячності нашим ветеранам. У нас багато молоді, і я дякую старшому поколінню за їх виховання в дусі патріотизму й героїзму. Тисячі воїнів звільняли наш рідний Кривий Ріг. На сьогодні їх залишилось лише троє. 136 учасників бойових дій мешкають у нашому місті, і ми пам'ятаємо кожного з них. Звертаюсь сьогодні до молоді - пам'ятайте їх, не забувайте цей великий подвиг. У нашому місті всі пам'ятники й могили воїнів будуть з квітами. Це данина подвигу солдатів. Ми щороку розширюємо допомогу ветеранам. щоб забезпечити їм гідне життя".

 

На імпровізованій сцені розгорнулось щемне театралізоване дійство. Проспектом Південним проїхала раритетна військова техніка. 

 

До ветеранів і велелюдного зібрання звернувся народний депутат Олександр Вілкул: "Попри усі негаразди й зміни в нашій країні, ми з вами сьогодні тут, бо ми - нащадки переможців. Я дякую усім тим, хто воював, хто тяжко працював у тилу. Діти війни пережили важке дитинство і потребують нашої підтримки. Ми завжди будемо шанувати правду про цю перемогу, бо ви для нас - святі люди. Будемо робити все від нас залежне і сподіватися на зміни на краще для всієї країни."

 

Біля монумента Безіменному солдату прозвучали пісні воєнних років. З композиціями виступили маленькі криворіжці. У небо злетіли жовто-сині кульки.

 

Солдат над Вічним вогнем у парку Савицького дивився на своїх нащадків. 74 роки тому наші прадіди своїми грудьми закрили наступні покоління від куль нацистів. А сьогодні їхні онуки та правнуки кладуть квіти на мармурові плити.

Маленькі й дорослі мешканці житломасиву з пошаною і скорботою поклали живі квіти до підніжжя меморіалу. 

Саме завдяки героям-визволителям Кривий Ріг вже 74 роки поспіль зустрічає щасливі й мирні світанки.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: