«Золоті» цукор, олія та хліб. На скільки в Україні здорожчали продукти та що буде з цінами восени?

АКТУАЛЬНО
19.07.21 - 16:38

За результатами півріччя в Україні значно зросли ціни на продукт. За даними Державної служби статистики, в червні 2021 року індекс споживчих цін на харчові продукти дорівнював 9,8%, тоді як в загальному по країні інфляція становила 9,5%.

Найбільше за останній рік здорожчали соняшникова олія та цукор – на 80% та 70% відповідно. Однак, є й продукти, які здешевшали – це, насамперед, овочі та фрукти, ціна на які впала на понад 10%. Решта ключових товарів, які споживають українці, - м’ясо, риба та молочні вироби - подорожчали на 5-20%.

 

Зростання  вартості олії в Україні порівняно з червнем 2020 року склало 80,3%. За даними Держстату, якщо в січні літр олії коштував трохи більше 42 грн, то станом на кінець червня його ціна зросла майже до 65 грн.

 

Аналітики прогнозують, що через гарний врожай соняшника цього року, ціни на соняшникову олію в Україні можуть знизитись на 5-7%.

 

Тим не менш, на тлі оптимістичних прогнозів щодо цьогорічної врожайності зернових культур, навесні та в першій половині літа росли ціни на хліб, макаронні вироби та крупи. Зокрема, хліб за останній рік здорожчав на 16,1%, а макаронні вироби – на 9%.

 

Держстат наводить такі ціни: у січні 2021 року кілограм пшеничного борошна в середньому коштував 12,7 грн, а у червні – 14,33 грн. Однак, аналітики кажуть, що зараз його ціна вже пішла на спад і купити кілограм борошна вищого ґатунку можна за 13 грн.

 

За даними Держстату, за рік цукор здорожчав на 70,1%. За перші шість місяців 2021 року зростання було не таким суттєвим: якщо у січні кілограм цукру коштував близько 20,9 грн, то у червні – 25,9 грн.

 

Єдина група продуктів харчування, яка за останній рік втратила в ціні, – це овочі та фрукти. Порівняно з червнем 2020 року овочі здешевшали на 10%, а фрукти – майже на 11%.

«В наступному місяці знизяться в ціні так звані овочі борщового набору. Ціни на картоплю, буряк, моркву та цибулю знизяться на 25-35%. Також підуть вниз ціни на помідори та перець, так як в серпні період максимальної пропозиції даних овочів, які починають давати плоди навіть на відкритому грунті. Аналогічна ситуація з персиками, яблуками, кавунами та динями», – прогнозує аналітикиня «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин.

За її словами, ближче до осені будуть зростати ціни на огірки, кабачки, малину та інші овочі та фрукти, сезон яких закінчується і які не можуть зберігатися довго.   

 

Загалом же фахівці прогнозують, що ціни на продукти як до кінця літа, так і восени будуть залишатися стабільними.

 

 

Джерело – ТСН. Фото на прев’ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: