Електронне свідоцтво про закінчення автошколи. Що змінилося в отриманні водійського посвідченняі?

АКТУАЛЬНО
08.11.19 - 11:08

Свідоцтво у паперовому вигляді про закінчення автошколи – пережиток минулого. Зараз від паперового документа відмовилися, нині воно - електронне, з обов'язковим внесенням до баз даних. Змінився і термін дії свідоцтва – він зменшився з 10-ти до 2-х років.

Складання практичного іспиту будуть проводити в тому сервісному центрі, в якому було успішно складено теоретичний екзамен. Є можливість фото- та відеофіксації під час складання іспитів. Центри наразі забезпечують цими пристроями.

 

У посвідченні водія тепер будуть вказувати групу крові та резус-фактор водія. Процедуру отримання особами, які закінчили заклади профтехосвіти і отримали відповідне свідоцтво, - теж оновили. На підставі цього документу вони зможуть звернутися до сервісних центрів для отримання посвідчення водія без додаткового навчання в автошколі. Стало неможливо отримати або обміняти посвідчення без позначки місця реєстрації у документі, що посвідчує особу.

 

З’явилась можливість проходження курсів у автошколі в індивідуальному порядку, на кшталт репетиторства. З 25-го листопада в Україні розпочнеться обмін посвідчень тим водіям, які два роки тому отримали цей документ уперше. Наступне посвідчення видається на 30 років. Та для його отримання існують певні умови. Водіїв перевірятимуть на наявність порушень правил дорожнього руху.

 

Якщо не було порушень протягом цих 2-х років, або не більше 2-х адмінпорушень, то таке посвідчення водія дадуть без складання іспитів. А якщо 3 і більше, то з тестом. Якщо особа за цей час була позбавлена правом керування, то в обміні відмовлять.

 

Взаємодію територіальних органів МВС з автошколами перевели у електронний обмін інформацією. Викладачі та інструктори повинні вносити у спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних та практичних занять, а також про транспортний засіб для практики. Змінилася процедура акредитації автошкіл. Функцію акредитації передали регіональним сервісним центрам МВС, а сертифікати, видані після 5-го липня 2016-го, враховуються безстроковими.

 

Спрощення процедури обміну посвідчень та реєстрації транспортних засобів – теж у переліку змін. Незабаром усе це можна буде зробити у центрі ВІЗА. Як анонсують в уряді, попереду ще буде чимало змін. Серед таких - перенесення водійських посвідчень до смартфона та можливість самостійно обирати номерний знак при реєстрації транспортного засобу.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: