Холодомор: 83-річний мешканець Лозуватки 1,5 місяця виживає без тепла і судиться з "Криворіжгазом"

СОЦІУМ
18.02.21 - 16:03

У селі Лозуватка, неподалік Кривого Рогу, 83-річний Володимир Ключко майже два місяці живе без газу. Опалення в його оселі «Криворіжгаз» відрізав перед самим новим роком. Виживає дідусь, як може.

Володимир Семенович довго намагався порозумітися з газовиками, але зневірившись, подав на підприємство до суду. 

 
«Бачите, на мені скільки одягу - шапка, зимова куртка та рукавички. І маска, яка слугує не для карантину навіть, а для зігріву. Тут дуже холодно. І тепер уявіть, що людина в таких умовах живе ще з початку року", - бідкається Володимир Семенович нашим журналістам.

У кухні старенького такий самий мінус, як і на вулиці. У будинку – умови не кращі. Аби не померти від лютого холоду, дідусь змушений спати в теплому одязі. Від безвиході пенсіонер був змушений шукати додаткове джерело опалення, тож перейшов на опалення брикетами, а їсти відтепер готує у скороварці. 

 

"Це вже півтора місяця я борюся за виживання. Жду весни, а вона не приходить. Говорять, пізня весна буде. Холоднеча така, що пара йде. Вже розмерзлася у мене система, котел вийшов із ладу. Купив брикети, шоб опалювати тут, на ніч їх запалюю, але багато тепла вони не дають, спочатку спалахнуть, а потім знову холодно", - описує своє теперішнє життя-буття Володимир Ключко.

 

У ситуації, що склалася, чоловік винуватить «Криворіжгаз». Саме вони, за його словами, наприкінці минулого року відключили йому блакитне паливо. Приїхали та перерізали трубу. Володимир Семенович розповідає, що має борги за газ. За його словами, раніше він отримував субсидію і сплачував за газ менше, а потім соціальну допомогу йому скасували, але соціальна служба не повідомила дідусеві про це. Таким чином, Володимир Семенович продовжував сплачувати за зниженою ціною, а борги тим часом наростали... 

 

"Вони знущаються наді мною, - скаржиться 83-річний лозуватець. - Перейшли до фізичного знищення. 30 грудня приїхала команда, "тітушки" чи хто вони такі, чоловік 10-15. Налетіли, відрізали газ і поїхали, без пояснень, без документа. Чи мають вони право це робити? Я подзвонив у відділ субсидії, у Криворізьку районну адміністрацію. Питаю: з мене зняли субсидію? Кажуть – ні. Я спитав, чи платити згідно з субсидією? Кажуть, так. Я й платив, а вони нараховували мені по повній вартості за газ".

 

Ключко запевняє, що не раз звертався до представництва «Криворіжгазу» у своєму селі. Як він стверджує, йому вказали на двері та навіть не назвали точної суми боргу. 

 

«Вона звірятися не схотіла. Почала кричать на мене, стукати кулаком по столу. Я так і поїхав. Три місяці я не платив, бо ж тоді потрібно віддати всю пенсію. А жити за що? А їсти за що?" - розповідає Володимир Семенович.

 

Врешті, дідусь звернувся з позовом на підприємство до Криворізького районного суду. На початку лютого відбулося перше засідання у справі. Газовики своєї провини не визнають. Кажуть, звідки взагалі мова про борги? Від блакитного палива Володимира Ключка відрізали з іншої причини - у кінці 2020-го року на підприємство надійшла заява про запах газу на вулиці Чкалова. 

 

«Виїздом на зазначену адресу, бригадою АДС було дійсно виявлено витік газу на запірному пристрої, на різьбовому з'єднанні з розподільчим газопроводом. Витік газу усунули шляхом заміни запірного пристрою», - пояснює нам Лілія Кодій, головний інженер управління експлуатації АТ «Криворіжгаз».

 

За словами газовиків, Володимир Семенович не надав доступ для перевірки газопостачання, тому пуск блакитного палива після ремонтних робіт до оселі надано не було. 

 

Сьогодні ж і Криворізький районний суд виніс ухвалу у цій справі - відмовити споживачеві у задоволенні позову. Пенсіонеру порекомендували для відновлення газопостачання звернутися до клієнтського сервісу 104.UA з відповідною заявою.

 

Скільки ще триватимуть перипетії, невідомо, а тим часом стовпчик градусника надворі і в хаті лозуватця опускається все нижче.

«Вони вичікують, виживу я чи не виживу», - резюмує дідусь.

 

 

 
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: