Отакої! Окружний адмінсуд Києва заборонив "Дніпропетровськгаз-збуту" виставляти платіжки споживачам

РЕЗОНАНС
22.02.21 - 13:35

Скандально відомий Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) виніс ухвалу, якою заборонив НКРЕКП видавати ліцензії облгазам, а тим, у свою чергу, - виставляти клієнтам платіжки за газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно). Серед перелічених облгазів - і "Дніпропетровськ-газзбут". 

Із позовом проти НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) до суду звернувся «Нафтогаз України». 

 

У тексті ухвали йдеться, що Нафтогаз вимагає заборонити НКРЕКП здійснювати видачу ліцензій на постачання природного газу обласним газовим компаніям. Йдеться також про заборону нараховувати побутовим споживачам плату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно); виставляти в паперовому та електронному вигляді побутовим споживачам рахунки, акти, будь-які інші платіжки про оплату за газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно); розпоряджатися коштами, отриманими та такими, що можуть бути отримані у майбутньому від побутових споживачів за газ. Крім того, Нафтогаз вимагає заборонити поштовим або кур`єрським організаціям доставляти побутовим споживачам будь-які вище значені документи.

 

«Нафтогаз» зазначив, що здійснював постачання природного газу газозбутовим організаціям з 2018 по 2020 роки, проте вони, порушуючи Закон України «Про ринок природного газу», Постанови КМУ № 867, Ліцензійних вимог, не здійснили розрахунки із оптовим продавцем - АТ «НАК «Нафтогаз України».

 

На дату звернення «Нафтогазу» до суду, сума боргу складає 23 309 862 109, 32 грн. "Нафтогаз» у заяві зазначає, що облгази-боржники мають намір та вчиняють заходи, спрямовані на уникнення відповідальності.

 

Суд дійшов висновку, що аргументи "НАК «Нафтогаз України» обґрунтовані й адекватні. Тож розглянувши надані докази та встановлені судом обставини, суддя Т.Шейко ухвалив, що заявлені Нафтогазом вимоги підлягають частковому задоволенню.

 

Зокрема, суд заборонив НКРЕКП видавати ліцензії на постачання природного газу низці облгазів, серед яких і "Дніпропетровськ-газзбут", а також заборонив газозбутовим компаніям виставляти в паперовому та електронному вигляді побутовим споживачам рахунки, акти, будь-які інші платіжні документи про оплату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно).

 

 

Джерело - Єдиний державний реєстр судових рішень.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: