Фільм "Носоріг", знятий у Кривому Розі, претендуватиме на приз Венеційського фестивалю

КУЛЬТУРА
25.08.21 - 14:53

Уперше в історії вітчизняного кінематографу відразу три українські картини потрапили на Венеційський кінофестиваль, який відбудеться з 1 по 11 вересня. Серед них - стрічка, яку знімали у Кривому Розі. 

За "Золотого лева" побореться режисер Валентин Васянович з картиною "Відблиск". Уперше за 29 років, після фільму "Чутливий міліціонер" Кіри Муратової (1992), вітчизняна стрічка претендує на головний кінотрофей Венеції.

 

І ще два українські фільми відібрали в другу за престижністю програму Венеції-2021 "Горизонти" - "107 матерів/Цензорка" Петера Керекеша, а також фільм "Носоріг" Олега Сенцова, який він знімав у Кривому Розі.

 

Підготовку до зйомок стрічки "Носоріг" Олег Сенцов почав ще у 2013 році, але перервав через події на майдані. Потім було затриманням режисера в Криму і його ув'язнення в РФ. Після звільнення у 2019-му, Сенцов повернувся до цього фільму. Причому він виділяв його з усіх своїх задумів: "Наразі мене хвилює "Носоріг". У мене п'ять готових сценаріїв, але цей найбільш старий і найголовніший для мене. За ці роки я до нього не охолов і нічого не змінив у ньому".

 

Як ми писали, картину знімали в Кривому Розі та Львові. У головній ролі знявся непрофесійний актор Сергій Філімонов, колишній футбольний фанат і професійний борець, учасник АТО в складі добробату "Азов". 

За сюжетом "Носорога", колишній бандит згадує історію свого життя з 1983 по 2003 роки. Його правила - бути безжальним і не відступати. Бійки, розбірки, убивства, тортури перетворюють спортсмена на кримінального авторитета на прізвисько Носоріг. Але зліт обернувся падінням: він втрачає сім'ю. Тільки зустріч з однією людиною, можливо, дає йому шанс на "перезавантаження" долі.

 

Бюджет фільму становить 25 млн грн. У доробку Сенцова, крім "Носорога", поки що є лише одна напів аматорська картина, а "Номери" у 2020 році зняв за його сценарієм відомий режисер Ахтем Сеїтаблаєв.

 

 

Нагадаємо, у Кривому Розі тривали зйомки художніх фільмів "Донбас" Сергія Лозниці, "Червоний" Зази Буадзе, короткометражки "Анна" Декеля Беренсона  і "Носоріг" Олега Сенцова.

 

 

Джерело - Держкіно України. Фото ТРК Рудана.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: