Опалювальний сезон - у складних економічних умовах. Як у Кривому Розі долають проблеми теплопостачальних підприємств?

ВАЖЛИВО
21.01.22 - 12:06

Опалювальний сезон у Кривому Розі триває у складних економічних умовах: Кабмін у 2,5 раза підвищив ціни на газ для опалення лікарень, шкіл, дитячих садків та інших бюджетних закладів, а підприємці змушені сплачувати за ринковими цінами, які зросли в 4 рази та більше. Актуальні питання нинішнього опалювального сезону та плани на новий обговорили на січневому засіданні виконкому.

Місто, аби захистити мешканців, взяло на себе додаткове навантаження й зберегло тарифи для населення на рівні минулого опалювального сезону – 1701 грн/1Гкал. Хоча за розрахунками тепловиків, вони мали бути підвищені на понад 30% і скласти в середньому 2228 грн/Гкал. З урахуванням оплати підвищених тарифів для бюджетної сфери, втрати бюджету міста дорівнюють 1 мільярд 127 мільйонів гривень.

 

«Завдяки системній роботі, проведеному комплексу заходів, навіть в умовах значного здорожчання газу опалювальний сезон в Кривому Розі розпочався вчасно й триває стабільно. Ситуація у тепло- та електроенергетиці країни складна, однак Кривий Ріг традиційно перший в Україні розпочав підготовку вже до наступного опалювального сезону. Це важливе питання, особливо в умовах складних взаємовідносин з постачальниками газу для теплових підприємств України, новими умовами вчасного розрахунку та ціновою політикою. Задля мінімізації ризиків й для стабільної роботи, ми разом з відпрацюванням проблемних питань цієї зими плануємо роботу на майбутній опалювальний сезон», - зазначив заступник міського голови Олександр Катриченко.

 

У Кривому Розі два надавачі послуг з опалення: комунальне підприємство  «Криворіжтепломережа» та підприємство АТ «Криворізька теплоцентраль», яке завжди було державним, а з минулого року працює під керівництвом НАК «Нафтогаз» й не підпорядковується місту. КП «Криворіжтепломережа» щороку виконує комплексні заходи зі зменшення споживання природних та енергетичних ресурсів та поліпшення якості теплопостачання.

 

Для забезпечення надійності системи теплопостачання, зменшення споживання енергоресурсів, своєчасного виконання ремонтів на теплових мережах та усунення аварійних ситуацій, «Криворіжтепломережа» торік провела ремонтні роботи на 72 котельнях, на 19 котельнях було встановлено 35 насосів та частково впроваджено автоматизовану систему теплопостачання за допомогою частотних перетворювачів. Заізольовано 9,47 км теплових мереж,  відновлено 112,4 км теплоізоляції. Проведено модернізацію 13-ти котлів із заміною застарілих пристроїв, оновленням режимів роботи,  реконструкцію котельні ПЧ-12 з заміною 2-х чавунних зношених котлів сучасні. У котельнях «Свято-Миколаївська,18», «Миколаївське шосе,10а», «Пологовий будинок № 1»,  «Авіаколеджа», «Кобилянського,223», «Міська лікарня № 3», «Мартина Шимановського,5» проведено заміну малоефективних пальників на блочні чи автоматичні газові,  в комплекті з вентиляторами та шафами керування режимами роботи. Проведено технічне переоснащення обладнання котелень «Петра Калнишевського, 9», СШ-89. На котельнях «Тернівська» та ПівнГЗК №1 відбулося переведення атмосферної деаерації  підживлювальної води на хімічне обезкиснення котельні й встановлено прилад обліку підживлювальної води.

 

"Упроваджені заходи забезпечили економію природного газу та  електроенергії, рівня надійності та ефективності роботи обладнання, поліпшили екологічні показники роботи котлів та підвищення їх ККД, як наслідок  - підвищення якості  надання послуг з теплопостачання споживачам. Всі заходи з модернізації й надалі будуть виконувати вчасно та якісно, звісно ж для цього потрібна своєчасна оплата криворіжців за теплоносії», - проінформував керівник КП «Криворіжтепломережа» Сергій Мітін.

 

Завдяки проведеним роботам на КП «Криворіжтепломережа», економія тільки за листопад і грудень склала 1715 тис.м3, що по сьогоднішніх цінах становить 21,7 млн грн, а значить ці гроші зекономили й криворіжці під час оплати за тепло.

 

 «Важливою складовою підготовки до нового опалювального сезону залишається встановлення приладів обліку тепла. Зазначу, що житлові будинки, де послуги з опалення надає комунальне підприємство «Криворіжтепломережа», вже на 100% обладнані лічильниками тепла, що також значно заощаджує кошти містян. В той же час, державній «Криворізькій теплоцентралі» залишилось встановити ще 269 приладів обліку. Встановлення лічильників планують у межах реалізації інвестиційної програми підприємства на 2022 рік, яка затверджена відповідним рішенням»,- зазначив директор департаменту розвитку інфраструктури міста Іван Карий.

 

Олександр Катриченко дав доручення керівникам КП «Криворіжтепломережа», АТ «Криворізька теплоцентраль» щодо посилення роботи з забезпечення надійності системи теплопостачання, зменшення споживання енергетичних ресурсів, своєчасного виконання ремонтних робіт на теплових мережах для мінімізації тепловтрат.

 

"Є окремі ділянки, де й досі не відновлена теплоізоляція. Ваші труби не повинні гріти повітря - це ваша пряма зона відповідальності", - підкреслив Катриченко.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: