Прощавай, рятівнице! Кривий Ріг попрощався з нашою загиблою землячкою, Героєм України Інною Дерусовою

ЖАЛОБА
13.05.22 - 12:16

Нині Кривий Ріг попрощався з нашою землячкою, Героєм України Інною Дерусовою - старшим бойовим медиком, яка врятувала життя понад 10  військовослужбовців. Інна Миколаївна стала першою жінкою, яка отримала звання Героя України посмертно.

Церемонія прощання з пані сержантом ЗСУ відбулася на цвинтарі «Центральний». Провести нашу героїчну землячку в останню путь прийшли її рідні, близькі, друзі, керівництво Військової адміністрації та Ради оборони Кривого Рогу.

 

Інні Дерусовій було 52 роки. Вона у лавах ЗСУ з 2015 року, успішно виконувала завдання командування. За особисту мужність та самовідданість Указом Президента у 2021 році була нагороджена медаллю «Захиснику Вітчизни». З перших днів масштабної агресії росії, наша землячка брала участь у військових діях в Сумській області. Ризикуючи життям, допомагала бійцям та рятувала їхні життя. У боях за Охтирку, під час артилерійського обстрілу, Інна Миколаївна загинула, надаючи допомогу пораненим військовим.

 

Указом Президента України Інні Дерусовій посмертно присвоєно звання Герой України.

«Важко підібрати слова. Одночасно відчуваємо гіркий біль втрати й гордість. Кривбас пишається своїми мужніми героями, доньками, синами, які виконуючи бойові завдання, захищаючи рідну землю, віддають своє життя за свободу України. Світла пам'ять про героїню Інну Дерусову назавжди залишиться в наших серцях. Схиляємося перед відвагою, хоробрістю, самовідданістю наших земляків-героїв, які зараз на передовій, і тими, хто, на жаль, пішов у вічність, боронивши країну від ворога. Ваш героїзм та  мужність -  як твердий наказ нам ще сильніше оберігати нашу землю й тримати опір. Окупантам не буде пощади. Ми обов'язково переможемо, і ворогів спіткає справедлива розплата за життя кожного українця та сльози їхніх матерів та рідних», - сказав начальник Військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул також підкреслив, що у в Кривому Розі обов’язково буде вулиця імені Героя України Інни Дерусової. Очільник ВА вручив міську нагороду Інни Дерусової – нагрудний знак «За заслуги перед містом» - її матері, Ніні Дідковській.

Син Інни Дерусової, Олександр, підписавши контракт, зараз служить у тій самій частині, де служила його мати.

 

"24 лютого старший бойовий медик 15-го окремого мотопіхотного батальйону сержант Інна Дерусова поверталася з відпустки на місце служби. Та на два дні затрималася в Охтирці на Сумщині. Через масовані удари окупантів по мирному місту, було багато поранених, й Інна Дерусова була з ними. До останнього. Ризикуючи життям, бойовий медик врятувала більше десяти військовослужбовців. 26 лютого, вчергове надаючи допомогу пораненому під вогнем, сержант Дерусова загинула", - розповіли у Командуванні медичних сил ЗСУ.

 

Свої співчуття рідним та близьким бойового медика висловив колектив Тернопільського національного педагогічного університету, адже Інна — його випускниця.

«Інну всі знали й поважали за професіоналізм і чуйність. Це чарівна жінка, чудовий друг, добра, щира, самовіддана та працьовита людина. Розділяємо біль втрати родини та друзів, усіх, хто знав Інну. Нехай пам’ять про неї буде довгою та світлою», - написали на сторінці університету.

 

"Я знав Інну з 2015 року. Ми служили разом. Вона прийшла до нас у батальйон із третьою хвилею мобілізації на солдатську посаду в медичну службу підрозділу. Але ситуація тоді була важка, і на її тендітні жіночі плечі лягла важка робота — вона була і за начальника медслужби, і за начальника медичного пункту, і за санінструктора. Але Інна ніколи не скаржилася. Вона для кожного бійця стала свого роду янголом-охоронцем, вони любили її і називали мамою, — пригадує побратим Героїні Петро Лисенко. - Треба було бачити, як за 2 тижні з розгублених молодих дівчаток вона робила справжніх бойових медиків, готових до виконання завдань на передовій. Інна вилася навколо них, мов та квочечка. А ще вона неабияк пишалася своїм сином, Сашком. І хоча він був юнаком творчим і мрійливим, у цивільному житті займався тату, проте вже за рік став одним із найкращих мінометників батальйону. А декілька місяців тому одружився. Інна була на сьомому небі від щастя"...

 

Також боронить Україну і рідний брат Інни Дерусової. З 2014 року він був добровольцем батальйону «Кривбас», а нині став до лав Тероборони рідного Кривого Рогу.

 

Довідково. Інна Миколаївна народилася у Кривому Розі 2 лютого 1970 року. Навчалася в Криворізький загальноосвітній школі № 108. У 2015 вступила до лав ЗСУ. Служила в медичній роті 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені Івана Виговського (сформована 2015). У листопаді 2015 — березні 2018 виконувала завдання в зоні проведення антитерористичної операції на Сході України, зокрема у містах Золотому (Луганська область), Авдіївці (Донецька область), смт Верхньоторецькому, селах Горіховому, Торецькому, селищі Піски (усі — Покровського району Донецької області) та інших.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: